Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Türer
Mert Türer
21K UP
16 Temmuz 2020 Üye
2

İnsanlık açısından kuantum fiziğinin deneysel ispatı çok sınırlı olduğundan, daha kompleks teorilerde matematik de yetersiz kalırsa tıkanacak mıyız?

190 görüntülenme
İnsanlık açısından kuantum fiziğinin deneysel ispatı çok sınırlı olduğundan, daha kompleks teorilerde matematik de yetersiz kalırsa tıkanacak mıyız?
İnsanlık açısından kuantum fiziğinin deneysel ispatı çok sınırlı olduğundan, daha kompleks teorilerde matematik de yetersiz kalırsa tıkanacak mıyız?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
16 Temmuz 2020 Fizik öğrenicisi

Kuantum fiziğinin deneysel ispatı hala sınırlı olabilir ama günden güne gelişen teknoloji ile maddenin daha da derinlerine nüfuz edebiliyoruz. İşin ilginç yanı bu teknolojinin gelişimi de kuantum fiziği dahilindeki formülasyonlarla yapılan çözümlerle mümkün olabiliyor. Teorik olarak öngörülen sistemler deneysel olarak gerçeklenebiliyor, bu sistemlerle yeni deneyler yapıp kuantum fizğinin öngördüğü şeyler doğrulanabiliyor.

Bu gün madde yüzeyindeki atomları tek tek hareket ettirebiliyoruz, birkaç atomdan oluşan fonksiyonel nanoparçacıklar yapabiliyor, standart modelin doğrulanması adına çok yüksek enerjilerde çarpışma deneyleri yapabiliyoruz. Gittikçe daha gelişmiş kuantum bilgisayar prototipleri yapabiliyor, kuantum fizğinin öngördüğü özelliklerdeki iki boyutlu malzemeleri üretebiliyoruz. Aslına bakarsanız, kuantum fiziğinin teorik olarak öngördüğü şeyleri deneysel olarak sınamak adına hiç de fena bir noktada değiliz.

Bunun yanında matematik de gelişiyor. Uygulamalı matematikte gerek denklemlerin kesin çözüm yöntemleri gerekse yaklaşık/sayısal çözüm yöntemleri hızla gelişiyor. Daha kompleks teoriler için matematiğin yetersiz kalması meselesi gerçekten de belirleyici. Eğer matematik yetersiz ise o daha kompleks teoriler ortaya çıkamıyor. Ya da teori olarak ortaya çıkıyor, matematiksel formülasyon oluşturuluyor ancak denklemlerin çözümleri hemen mümkün olamıyor. Yani teorinin ne söylediği tam anlamıyla anlaşılamıyor. İşte bu soruda belirtilen "tıkanma" noktası. Ancak matematiğin gelişmişlik düzeyi, o denklemlerin çözümünü mümkün kılabilecek aşamaya geldiğinde o denklemler çözülebiliyor ve teorinin ne söylediği tam anlamıyla anlaşılabiliyor. Bu da o tıkanmanın çözülmesi noktası. Bilim tarihi böyle tıkanma ve çözülmelerin tarihi bir anlamda. Ama tarih boyunca bilime emek vermiş milyonların varlığı, tıkanma noktaları da olsa bilimin ilerleticisi...

Tüm Reklamları Kapat

106 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close