Keşke olsa. Keşke insanlık gereksiz geleneklerden, hurafelerden ve bilumum yanlış inanışlardan kurtulup akıl ve mantığa uygun, bilimsel bilginin ve evrensel insani değerlerin her insanın kabul edildiği bir dünyada yaşasak. Ama ancak bu ütopik bir hayal dünyasında kalacak ne yazık ki.
Ben kendi adıma yine de umutluyum, yine de insanlar içinde ve özellikle modern dünyanın bilim insanları içinde akıllı, vicdanlı ve insani değerleri ön plana çıkaran insanların olduğunu ve bir gün bu insanların dünyada bir barış ve bilimsel kalkınma çağı oluşturacaklarını sanıyorum.
Dünyada dini inanışları, gelenekleri, milli yaşam tarzlarını vs yok etmek imkansızdır. Ama insanı insan olarak ele alan; insanların inancına, giyişine, yaşam tarzına bakmadan bütün bir dünyada birlikte barış içinde yaşayabileceğimiz bir barış anlayışı kurabiliriz. Burada bilim insanlarına çok şey düşüyor. Bu anlayışın, böyle bir dünyanın ve bu şekilde yaşayacak insanların nasıl hayata geçirileceği konusunda [1]bilim insanlarının ortak bir akıl geliştirmesi gerekir. Tamamen gerçekçi bir tarzda, dünyanın şu anki durumu, tüm milletlerin-devletlerin hayat tarzı, anlayışı göz ardı edilmeden gerekirse teker teker her ülke-devlet üzerinde çalışılarak yapılacak kapsamlı bir çalışma oluşturulmalıdır. Bu bilim insanları barışa gönülden bağlı, evrensel insani değerlerin oluşması için canla başla çalışacak her türlü engeli bu sayede aşacak insanlar olmalıdır.
Yazarken bile çok ütopik geldi. Bu şekilde bilim insanlarının, her türlü insani ihtiras ve bencil davranıştan uzaklaşıp bunu başarmaları çok zor ama imkansız değil. Tam tersi daha distopik bir dünya olmasın da bugünkü savaşların acıların olduğu dünyaya razıyız demek de mümkün.
Kaynaklar
- dergipark. Ütopya Ve Distopya. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı