Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Pluvia X
Pluvia X
21K UP
Üye 16 Temmuz 2023 2 Cevap
3

İnsanlarla uzun süreli bağlar kuramamak ve onları gerçek manada sevmemek bir tür pisikolojik rahatsızlık mı?

Bu hayatınızı önemli ölçüde kötü etkilemiyorken.
1,207 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Evrim alanında araştırmacı 16 Temmuz 2023

farklı açıklamaları var.

1- eğer çoğu insanla bağ kuramıyorsanız ama çok az kişiyle kurabiliyorsanız sadece az insan size hitap eder ve uzun vadede sevebileceğiniz ve ilişkiyi devam ettirebileceğiniz özellikleri sadece onlar taşır. sizde bir problem yok.

2- hiç kimseyle güçlü bağlar kuramıyorsunuz ve kendinizde bir problem var. hala psikolojik rahatsızlık değil ama depresyonda olmak[2] sosyal tramvalar[3] düşük oksitosin ve cinsiyet hormonları[4] [5]özgüvensizlik ve genel olarak çoğu şeyden zevk alamamak. böylece sosyallik de zevk verici olmaz ödül merkezi yoğun aktifleşmez ve bağlar kuramazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

3- antisosyallik ve psikopatlık gibi bir psikolojik durumunuz var. bunların semptomlarının[1] çoğuna sahipsiniz ve güçlü bağlar kuramıyorsunuz. durumunuz bundan kaynaklanıyor.

Kaynaklar

  1. N. Website. Antisocial Personality Disorder. (12 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2023. Alındığı Yer: nhs.uk | Arşiv Bağlantısı
  2. T. Matthews, et al. (2016). Social Isolation, Loneliness And Depression In Young Adulthood: A Behavioural Genetic Analysis. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, sf: 339. doi: 10.1007/s00127-016-1178-7. | Arşiv Bağlantısı
  3. ISTT. Trauma And Relationships. Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2023. Alındığı Yer: istss | Arşiv Bağlantısı
  4. Alan Booth, Douglas A. Granger, Allan Mazur and Katie T. Kivlighan, et al. Jstor: Access Check. Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2023. Alındığı Yer: jstor | Arşiv Bağlantısı
  5. C. Jones, et al. (2017). Oxytocin And Social Functioning. Dialogues in Clinical Neuroscience, sf: 193. doi: 10.31887/DCNS.2017.19.2/cjones. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Onur Aydoğdu
Psikoloji tutkunu 17 Temmuz 2023

Psikolojik "rahatsızlık" olup olmadığından emin değilim; ama bunun psikolojideki "bağlanma türleri" ile ilgisi olduğunu söyleyebilirim. Yapılan bir araştırmada, sakıngan (İng: avoidant) ve kaygılı (İng: anxious) bağlanma stiline sahip olan kişilerin ilişkilerde daha az bağımlı, daha az güvenen, kendini o ilişkiye daha az adamış ve daha az tatminkar olduğu gözlemlenmiş. Daha da ilginç olanı ise, sakıngan bağlanma stiline sahip olanların, kaygılı bağlanma stiline sahip olanlardan daha az güvenli ve kendini adamış olduğu rapor edilmiş.[1]

Kaynaklar

  1. Jeffrey A. Simpson. (1990). Influence Of Attachment Styles On Romantic Relationships. Journal Of Personality And Social Psychology. doi: 10.1037/0022-3514.59.5.971. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close