Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Timurhan Ç
Üye 30 Eylül
2

İnsanların tat ve koku algılama şekli neden farklıdır?

İnsanların tat ve koku algılama şekli neden farklıdır? Hepimiz insanız, Çoğumuzun vücut organları hemen hemen aynıdır Peki ya niçin kimine göre bir yemek güzel diğerine göre kötü veyahut niçin bir koku burnumuza güzel gelirken çevremizdeki başka insanlar bunun kötü koktuğunu söyler bizi birbirimizden ayıran o tat ve koku farkının kaynağı nedir?
269 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim. 30 Eylül

İnsanların tat ve koku algılaması farklı olabilir çünkü tat ve koku duyuları bireyler arasında genetik, kültürel ve biyolojik faktörler nedeniyle çeşitlilik gösterir. İşte bu farkların nedenleri:

1. Genetik Farklılıklar

Genetik yapımız, tat ve koku algımızda büyük rol oynar. Örneğin, bazı insanların dilinde daha fazla tat tomurcuğu bulunur. Bu insanlar “süper tat alıcılar” olarak adlandırılır ve belirli tatları (örneğin acı ya da tatlı) daha yoğun hissederler. Ayrıca, koku reseptörlerimiz de genetik olarak farklılık gösterir. Her insanın koku reseptörlerinin duyarlılığı farklı olabilir, bu da bazı kokuların birine güzel gelirken diğerine kötü gelmesine yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Metnin alındığı kaynak: Mennella, J. A., & Beauchamp, G. K. (2005). Genetic and environmental influences on the development of flavor perception. *Journal of Clinical Nutrition*, 82(1), 207-212.**

2. Kültürel ve Alışkanlıklar

Tat ve koku algılarımız, büyüdüğümüz kültür ve çevremizden de etkilenir. Örneğin, bir kültürde çok sevilen bir yiyecek, başka bir kültürde hiç hoş karşılanmayabilir. Yemeklerde kullanılan baharatlar, pişirme yöntemleri ve alışkanlıklar, bir insanın damak tadını şekillendirir. Zamanla bu alışkanlıklar o kişinin tat ve koku algısına kalıcı etkiler yapabilir.

Metnin alındığı kaynak: Prescott, J. (2004). Effects of added "flavour principles" on liking for novel foods. *Appetite*, 42(1), 123-129.**

Tüm Reklamları Kapat

3.Yaş ve Sağlık Durumu

Yaş ilerledikçe tat ve koku duyularımızda azalma olabilir. Ayrıca bazı sağlık koşulları, örneğin burun tıkanıklığı, enfeksiyonlar veya nörolojik rahatsızlıklar, bu duyuları etkileyebilir. Bu nedenle bir kişinin belirli bir kokuyu veya tadı algılayamaması ya da farklı algılaması normaldir.

Metnin alındığı kaynak: : **Doty, R. L. (2001). Olfaction. *Annual Review of Psychology*, 52, 423-452.**

4. Psikolojik Faktörler

Tat ve koku algıları aynı zamanda psikolojik faktörlerden de etkilenir. Bir yiyecek ya da kokuyla ilgili geçmiş deneyimler, o kokunun veya tadın nasıl algılandığını etkileyebilir. Örneğin, çocukluğunda bir yiyecekle kötü bir deneyim yaşayan biri, yetişkinlikte de o yiyeceği sevmeyebilir.

Metnin alındığı kaynak : Rozin, P., & Fallon, A. (1980). The psychological basis of food rejection. Philosophical Transactions of the Royal Society of London*, 290(1030), 181-192.**

Sonuç olarak;Bu farklılıkların kaynağı, hem genetik hem çevresel hem de psikolojik etkenlerin bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Tat ve koku duyuları bireyseldir ve bu farklılıklar, insanlar arasındaki çeşitliliğin güzel bir göstergesidir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close