Cevabı çok büyük birçok soru sormuşsunuz. Sorunuza ikna edici ve açıklayıcı bir cevap vermek mümkün ama çok uzun bir metin olur. Ve ayrıca sorduğunuz birden çok soru, birbiri ile ilgili gibi görünse de aslında değiller. "İnsan beyni ile oynama" ne demek örneğin? Böyle bir şey yok ki... Ayrıca sanat anlayışı başka bir şey, sanat dalı bambaşka bir şey. Ayrıca sorularınızı, sanatı, bir zevk aracı olarak görme ön kabulu ile sormuşsunuz ki bu doğru değil. Bu kavram karmaşaları nedeni ile aslında sorunuza tam olarak cevap vermek de olanaksız gibi.
Buna göre aslında sorularınızın tümüne cevap versek de yüksek olasılıkla vereceğimiz cevaplar size yardımcı olmayacak çünkü siz şu an, "Cevap alabilmek için doğru soruları sormak ve bunun için de bir ön bilgiye sahip olma gerekliliği" engeline takılmış durumdasınız. Bu sorulara cevap alabilmek ya da verilecek cevapları kavrayabilmek için kabaca da olsa sanatın ne olduğunu, geleneksel sanat-modern sanat ayrımını, gelenekselden moderne geçiş macerasını bilmeniz gerekli. Ancak bu durumda size vereceğim cevabı anlayabilirsiniz ya da önce size bunları anlatmam lazım ki çok uzun bir konu bu.
En azından ben kısaca özet cevaplar vermeye çalışayım size...
Herkesin bir sanat anlayışı yoktur çünkü herhangi bir konuda bir anlayış oluşturmak için o konu üzerine okumalar yapmış, belirli bir bilgi birikimi oluşturmuş olmanız lazım.
Yaşadığımız yerin sanat anlayışımızda etkisi vardır çünkü estetik dediğimiz olgu, insanın yaşadığı hayat deneyiminden etkilenir. Yaşadığımız hayatları da yer etkiler elbette. Genetik özelliğimizin sanatsal bakışımızla ilgisi olduğuna dair bir bulgu yok.
Herkese hitap eden sanat vardır: Hepsi. Her sanat herkese hitap eder. Operanın pahalı olması, zenginlere hitap ettiği anlamına gelmez.
Herhangi bir kişinin, sanattan alacağı zevkle toplumun bir ilgisi yok. Bir kasabada herkes tiyatro severken tek bir kişi sevmiyor olabilir. Teşvik, öneri, yol gösterme vs. olabilir ama bunlar insanların sanata ilgi duyacaklarının garantisi değildir.
Biliyorum, bu cevaplar yeterli ve açıklayıcı değil ki dediğim gibi, bu normal. Size, öncelikli olarak Larry Shiner'dan Sanatın İcadı adlı kitabı öneriyorum. Bu kitabı (tercihen iki kez) okursanız, içinde bulunduğunuz kavram karmaşasından yükse oranda kurtulacaksınız. Keyifli okumalar...