Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Amasian
Furkan Amasian
2,077 UP
Üye
4

İnsanların sanat anlayışını belirleyen faktörler nelerdir?

742 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Cevabı çok büyük birçok soru sormuşsunuz. Sorunuza ikna edici ve açıklayıcı bir cevap vermek mümkün ama çok uzun bir metin olur. Ve ayrıca sorduğunuz birden çok soru, birbiri ile ilgili gibi görünse de aslında değiller. "İnsan beyni ile oynama" ne demek örneğin? Böyle bir şey yok ki... Ayrıca sanat anlayışı başka bir şey, sanat dalı bambaşka bir şey. Ayrıca sorularınızı, sanatı, bir zevk aracı olarak görme ön kabulu ile sormuşsunuz ki bu doğru değil. Bu kavram karmaşaları nedeni ile aslında sorunuza tam olarak cevap vermek de olanaksız gibi.

Buna göre aslında sorularınızın tümüne cevap versek de yüksek olasılıkla vereceğimiz cevaplar size yardımcı olmayacak çünkü siz şu an, "Cevap alabilmek için doğru soruları sormak ve bunun için de bir ön bilgiye sahip olma gerekliliği" engeline takılmış durumdasınız. Bu sorulara cevap alabilmek ya da verilecek cevapları kavrayabilmek için kabaca da olsa sanatın ne olduğunu, geleneksel sanat-modern sanat ayrımını, gelenekselden moderne geçiş macerasını bilmeniz gerekli. Ancak bu durumda size vereceğim cevabı anlayabilirsiniz ya da önce size bunları anlatmam lazım ki çok uzun bir konu bu.

Tüm Reklamları Kapat

En azından ben kısaca özet cevaplar vermeye çalışayım size...

Herkesin bir sanat anlayışı yoktur çünkü herhangi bir konuda bir anlayış oluşturmak için o konu üzerine okumalar yapmış, belirli bir bilgi birikimi oluşturmuş olmanız lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşadığımız yerin sanat anlayışımızda etkisi vardır çünkü estetik dediğimiz olgu, insanın yaşadığı hayat deneyiminden etkilenir. Yaşadığımız hayatları da yer etkiler elbette. Genetik özelliğimizin sanatsal bakışımızla ilgisi olduğuna dair bir bulgu yok.

Herkese hitap eden sanat vardır: Hepsi. Her sanat herkese hitap eder. Operanın pahalı olması, zenginlere hitap ettiği anlamına gelmez.

Herhangi bir kişinin, sanattan alacağı zevkle toplumun bir ilgisi yok. Bir kasabada herkes tiyatro severken tek bir kişi sevmiyor olabilir. Teşvik, öneri, yol gösterme vs. olabilir ama bunlar insanların sanata ilgi duyacaklarının garantisi değildir.

Biliyorum, bu cevaplar yeterli ve açıklayıcı değil ki dediğim gibi, bu normal. Size, öncelikli olarak Larry Shiner'dan Sanatın İcadı adlı kitabı öneriyorum. Bu kitabı (tercihen iki kez) okursanız, içinde bulunduğunuz kavram karmaşasından yükse oranda kurtulacaksınız. Keyifli okumalar...

309 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close