Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanların neden proteine ihtiyacı var? Hayvansal protein ile bitkisel protein arasındaki fark nelerdir?

2,545 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Yaşamın yapı taşları proteinler. Vücudumuzun %25′i proteinden ibarettir. Protein, aminoasit adı verilen küçük yapı taşlarından meydana gelir. Vücudun en iyi şekilde işlemesi için gerekli olan dokuz aminoasit vardır. Güçlü ve sağlıklı kalabilmek için proteine ihtiyaç duyarız. Eğer yeterince protein tüketmez isek, vücudumuz ihtiyaç duyduğu proteini kaslarımızdan ve organlarımızdan alacaktır. Aslında protein, kaslarımızın gelişmesi ve böylece kalori yakmak için hayati derecede önemlidir. Kaslarımız, metabolizmamızın yüksek seviyede çalışmasını sağlayan ‘yağ fırınları’ olarak da nitelendirilebilir. Günümüzün hızla açığa çıkan karbonhidratlar içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi, global bir "aşırı kilolu" karbonhidrat yiyiciler topluluğu ortaya çıkarıyor! Günlük almamız gereken protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarını doğru bir şekilde almamız, en verimli sağlığa erişmemiz ve bu sağlık düzeyimizi korumamız için hayati öneme sahiptir.

Protein doymaya yardımcı olur. Vücudunuz için doğru bir protein, yağ ve karbonhidrat dengesine sahip dengeli bir beslenme, doyma hissinizi de tatmin edecek ve böylece öğün aralarında atıştırmak zorunda kalmayacaksınız.Bir yandan öğün aralarında duyduğunuz açlık hissiyle mücadele ederken bir diğer yandan da kilonuzu kontrol etmeye çalışıyorsanız bu yöntemin sizin için ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.Soya fasulyesi ile en düşük düzeyde yağ içeren yüksek kaliteli proteinin sağladığı tüm faydaları elde edebilirsiniz. Soya proteini, var olan en yüksek kaliteli bitkisel proteinlerden biridir. Mükemmel bir aminoasit kaynağı olmasının yanı sıra antioksidanlar da içerir.

Vücudunuzdaki tüm hücrelerin proteine ihtiyacı vardır. Proteinin enerji vermek, kemik ve kaslarınızı onarmak, yeni hücre oluşumunu sağlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi birçok görevi vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvan ve bitki proteinleri arasındaki başlıca farklılığın, bunların aminoasit profilleri olduğu bilgisine sahibiz ve emilen aminoasitlerin vücut içinde kullanılma oranlarını yöneten şeyler bu profillerdir. Hayvan kaynaklı proteinler tabii ki bizim proteinlerimize çok daha fazla benzer haldedirler, bu yüzden, bitki proteinlerinden daha kolay ve hızlı şekilde kullanılırlar. Yani, hayvan temelli proteinlerden türetilen ‘alt tabaka’ aminoasitler, kendi protein sentezleme tepkimelerimiz için daha kolay şekilde mevcutturlar ve bu sayede tam hızda çalışırlar. Bitki proteinleri, bir veya daha fazla aminoasit bakımından kısıtlıdırlar. Bir bitki proteinin deki bağıl aminoasit eksikliğini düzelttiğimiz de, hayvan proteinlerine eşdeğer bir tepki oranı elde ederiz.Hayvan proteinlerinde ayrıca, asit üreten metabolitlere metabolize olan ve daha yüksek yoğunluklarda sülfür içeren aminoasitler vardır. Bunun sonucunda, konağın aleyhine olan bu ters asit etkilerini azaltmak için, hafifçe daha düşük olan fizyolojik pH düzeltilmeli ve kalsiyum gibi tamponlar kullanılmalıdır.

892 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Popular Science. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İndigo Dergisi. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Medikal Akademi. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Us National Library Of Medicine National Institutes Of Health. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close