Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serpil Nedimce
Üye 8 Haziran 2023
2

İnsanların kendisinden büyük veya küçüklere ilgi duyması nasıl evrimleşmiştir? Bunun faydası var mıdır?

Neden bazı genç kızlar kendilerinden büyük insanlara ahlak kurallarını bilmiş olmasına rağmen ilgi duyar? Veya tam tersi aynısı yaşlı kadın ve genç erkek içinde geçerli. İnsanda bu nasıl oluşuyor?
2,824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Evrimci 8 Haziran 2023

Bu sorunun cevabı hem biyolojik hem de psikolojik faktörleri içeriyor. İnsanların cinsel ilgisini etkileyen birçok faktör vardır, ancak bunlardan biri de ebeveynlerle olan ilişkidir. Freud’un psikanalitik kuramına göre, çocuklar ilk cinsel ilgilerini karşı cinsteki ebeveynlerine yönelterek edipal kompleks yaşarlar. Bu kompleks, çocukların ebeveynlerine benzeyen veya onları hatırlatan kişilere ilgi duymasına neden olabilir. Örneğin, babasıyla iyi bir ilişkisi olan bir kadın, kendisinden büyük erkeklere ilgi duyabilir; annesiyle iyi bir ilişkisi olan bir erkek ise kendisinden küçük kadınlara ilgi duyabilir. Bu durum, ebeveynlerle yaşanan güven, sevgi ve yakınlık gibi duyguların partnerde aranmasıyla açıklanabilir.

İnsanların cinsel ilgisini etkileyen bir diğer faktör de evrimsel psikolojidir. Evrimsel psikolojiye göre, insanlar üreme başarısını artıracak şekilde partner seçerler. Bu nedenle, erkekler genellikle genç ve sağlıklı kadınlara ilgi duyarlar, çünkü bu kadınlar daha yüksek doğurganlığa sahiptir. Kadınlar ise genellikle yaşça büyük ve olgun erkeklere ilgi duyarlar, çünkü bu erkekler daha fazla kaynak ve koruma sağlayabilir. Bu durum, insanların atalarının hayatta kalma ve üreme stratejilerini izlediği varsayımına dayanır.

İnsanların cinsel ilgisini etkileyen son faktör ise kişisel tercihdir. Her insanın kendine özgü bir cinsel kimliği ve yönelimi vardır ve bunlar yaşam deneyimleri, kişilik özellikleri, beklentileri ve zevkleri ile şekillenir. Bazı insanlar kendilerinden büyük veya küçük kişilere ilgi duyabilir, çünkü onlarda aradıkları özellikleri bulabilirler. Örneğin, kendisinden büyük biriyle birlikte olan bir genç, ondan tecrübe, olgunluk ve rehberlik alabilir; kendisinden küçük biriyle birlikte olan bir yaşlı ise ondan enerji, heyecan ve yenilik alabilir. Bu durumda, yaş farkının ilişkiye katkısı veya zararı olabilir. Yaş farkının avantajları arasında farklı bakış açıları, deneyimler ve ilgi alanları paylaşmak; dezavantajları arasında ise iletişim sorunları, sosyal baskılar ve gelecek planları konusunda anlaşmazlıklar yaşamak sayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım bu cevap sorunuzu tatmin edici bir şekilde yanıtlamıştır.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. C. Keçe. Kadın-Erkek Ilişkisinde Yaş Farkı Nelere Yol Açıyor?. (4 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: hurriyet | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close