Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanların kabiliyetleri ve ilgileri yetiştirilme şekillerine mi bağlıdır yoksa bu konuda genler mi belirleyicidir?

Etik olmadığının farkındayım ama Örneğin 100 bebek 100 farklı odada aynı robot ile yetiştirilse, ileride ilgi duyacakları şeyler ve kabiliyetleri ebeveynlerinden onlara genler üzerinden aktarılan şeyler üzerine mi olur yoksa tüm bebekler aynı ilgi alanı ve düşünme kabiliyetine mi sahip olur?
317 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Prens Mışkin
Prens Mışkin
4,495 UP
Okur

Merhabalar. Sorunuzun cevabını araştırırken "yetenek" ve "ilgi alanı" kavramlarını iki ayrı kavram olarak aldığımı ve bu şekilde araştırdığımı belirtmek isterim. Sorunuz psikoloji camiasında oldukça tartışılan bir konu aslında -en azından benim araştırmalarımdan edindiğim izlenim bu- ve kaynak kısmına özellikle iki karşı görüşü inceleyen kaynaklar bırakmaya dikkat etmeye çalıştım.

Yetenek ve ilgi alanının doğuştan gelmeyip sonradan kazanıldığına dair fikir beyan eden psikologların bu soruya cevabı dolaylı yoldan da olsa "evet" olacaktır.

Lakin ben biraz daha kaynak kısmında da yer verdiğim Scientific Amerikan'ın görüşünü benimsiyorum. Onlar aynen şöyle diyorlar bu tartışmada : "Based on our own evaluation of the evidence, we argue in a recent Psychological Bulletin article that training is necessary to become an expert, but that genetic factors may play an important role at all levels of expertise, from beginner to elite."

Tüm Reklamları Kapat

Yani eğer 100 bebek aynı şekilde yetiştirilse aynı koşullar altında büyüse, ilgi alanlarının ve yeteneklerinin ne aynı yönde ne de aynı düzeyde olabileceğini söyleyemeyiz bence. Genetik faktörler elbette bir noktada devreye girecek ve insanın yapmaktan hoşlandığı şeyleri belirleyebileceği gibi, bu hoşlandığı şeyleri ne sıklıkla ve ne düzeyde yapacağını da belirleyecektir.

Kaynaklar

  1. David Z. Hambrick, Fredrik Ullén, Miriam Mosing. Is Innate Talent A Myth?. (16 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.scientificamerican.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Arash Emamzadeh. Passions: Discover Them Or Develop Them?. (21 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.psychologytoday.com | Arşiv Bağlantısı
  3. Jeremy Bauer-Wolf. Don't Find Your Passion -- Cultivate It, Psychologists Say. (24 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2021. Alındığı Yer: www.insidehighered.com | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close