Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eren Önel
Eren Önel
52K UP
Üye
3

İnsanların İQ seviyeleri neye göre belirlenir?

Bir uygulamaya mı tabi tutulur?
1,612 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Meriç 23
Biyoteknoloji öğrencisiyim

Zeka ölçmek için bir çok zeka testi bulunmaktadır. Aşağıdaki listede en çok kullanılan testler yer almaktadır.

Stanford-Binet Zeka Testi (SB-V): Sözel yargılama, soyut/görsel yargılama, niceliksel yargılama ve kısa süreli bellek alanlarında ölçüm yapar.

Wechsler Yetişkin Zeka Testi (WAIS-I): İki ana kategoriden oluşur. Sözel bölüm bireyin sözel muhakeme, sözcük dağarcığı, işitsel dikkat, uzun süreli bellek gibi sözel becerileri ölçen testlerden oluşurken, performans kategorisi ise görsel dikkat, görsel algı, üç boyutlu algılama gibi daha çok performansa dayalı testlerden oluşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Wechsler Çocuk Zeka Testi (WISC-R) (6-16 Yaş): Wechsler Yetişkin Zeka Testiyle benzer alanlara hitap eder. Çocukların anlayıp cevaplayabileceği türden sorular barındırır.[1]

Leiter Zeka Testi: Konuşma ve işitme sorunu yaşayan çocukların zihinsel performanslarını ölçmeyi amaçlayan, sözel yetenek içermeyen bir performans testidir.

160 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Memleket. Herkesin Merak Ettiği Konuların Başını Çeken Iq Seviyesi Nasıl Belirleniyor?. (21 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2023. Alındığı Yer: Memleket | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Aslında hepimizin bildiği gibi zeka hayatta çok çeşitli bir etkendir hiç ummadığın anda zekanın etkisiyle ve duygularının sakinliği ile en zor kapıyı dahi açabilirsin. Yapılan araştırmalara göre bir insanın İQ seviyesi IQ= (Zeka Yaşı / Gerçek yaş) x 100 formülüyle hesaplanıyormuş. Ancak bu hesaplama da çıkan sonuçlardan çok insan İQ suna zeka seviyesine doğrudan etki eden yaşadığı ortam ve öncelikle incelenen bilişsel yeteneğe göre değişiklik gösteren davranışlar etkili oluyormuş. Hatta TÜZDER 'in yaptığı bir gözlemde anne babanın eğitim durumu, çocuğun gittiği okulun türü, kardeş sayısı ve sırası, yaşadığı ilçe ve bölge gibi birçok farklı etkenin zeka puanı veya İQ seviyesi üzerinde etkileri olduğunu söylemiş. Şu sıralarda çok popüler şu tanı var her ailenin ilk çocuğunun daha zeki bir zekaya sahip olduğu söylense de doğruluk payı olabilir çünkü bir zeka belirlenirken %75 genlerin de etkisi olduğu söylenmiş. Ayrıca bir çocuğun zekasını babadan çok anne belirlermiş çünkü annede bulunan X kromozomu 2 taneyken babada yalnızca 1 tane bulunabiliyor. Washington üniversitesinin yaptığı bir gözlemde de anne ile bir çocuğun olumlu ilişkisi o çocuğun zeka seviyesini yani beynin hipokampüse [1][1][1]( beynin hafıza, öğrenme ve stres tepkisiyle ilişkili bölümü) olumlu olarak etkiliyormuş. Bu arada zeka seviyelerinin yahut zekanın çeşitleri de bulunuyor. [1]

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tunahan COSKUN. İnsan Ve Sosyal Bilimler Dergisi. Alındığı Tarih: 31 Mart 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close