Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Demir
Enes Demir
98K UP
Üye
1

İnsanların doğaya faydası var mı?

Yani ağaç kesip ağaç dikiyoruz ama birşey e zarar vermeden bir fayda sağlayabiliyor muyuz ?
1,440 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Doğanın umurunda değiliz, fakat doğa bizim umurumuzda olmalı!

Fayda” ya da “Zarar” kavramı, kendimiz üzerinden doğaya atfettiğimiz bir nitelik. Doğa, kendi işleyişi açısından bunu gözetmez. İyi ve kötü kavramlarında olduğu gibi.

Şayet biz insanlar doğanın dışında onu “aşkın” olsaydık belki evet diyebilirdik. Fakat bizler doğanın içinde, doğaya “içkin” varlıklarız. Yani doğanın bir parçası…

Tüm Reklamları Kapat

Nitekim doğanın tanımı da buna işaret eder. Doğa: kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü şeklinde tanımlanır. Yani biz ve bizim dışımızda kalan canlı ve cansız varlıkların bütünü.

Dolayısı ile bizlerin ve bizim dışımızdakilerin, yapıp yapmadıklarının toplamıdır doğa. Düşünün ki; her tür malzeme ve imkanımız var ve bununla “muazzam” bir bina inşa ettik. Doğa o’dur fakat “muazzamlık” ifadesi bize özgüdür. Malzememiz ve imkanımız sınırlı ve bunlarla "derme çatma" bir kulübe inşa ettik. Doğa yine o’dur fakat “derme çatma” ifadesi de bize özgü olur.

Doğa standart sabitleri olan bir şey değildir. İçindekilerin toplamı olduğu gibi bu toplamın da deviniminin ta kendisidir. Dolayısı ile hiçbir varlığın, doğa nazarında ve doğaya ne faydasından ne de zararından söz edemeyiz.

Ancak bu, şu anlama gelmemeli; Bizler, evrimin tepesini işgal edenler, doğanın bir parçası değil de sahibi gibi davranıp doğayı hoyrat kullandıkça, dışımızdaki canlı yaşamına zarar vermekten öte kendi bindiğimiz dalı keseriz. “Yarar” ve “Zarar” kavramı işte tam da burada devreye girer.

Tüm Reklamları Kapat

Bindiğimiz dalı kesişimiz bize az mı zarar verir, sonumuzu mu getirir, doğanın umurunda değildir. Fakat bizim umurumuzda ise; bilgelerin söylediği üzere “yediğimiz kaba pislemek” ten bir an önce vazgeçmeliyiz.

Evrimin tepesinde olmak bize efendilik hakkı tanımıyor. Nitekim aynı doğa nice efendiyi bir şamarla tahtan defalarca indirmiştir. Bizde de zorlanacağını düşünmüyorum.

Fakat buna rağmen bazen, dışımızdaki varlıkların, ihtiyacından fazlasını doğadan talep etmediğini; türümüzün ise ihtiyacı olandan da fazlasını, sırf aç gözlülüğünden, doğadan ve başkalarına yaşam alanı bırakmadan talep ettiğini gördüğümde; türümüzün, doğanın kendi ürettiği ve fakat onu var edeni (doğayı) içten içe tüketen kanserli bir hücreye benzetmiyor da değilim.

[1]

154 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close