Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melih Tuzla
Melih Tuzla
63K UP
Üye
1

İnsanların 2. kromozomunun kaynaşması, büyük maymunlardan ayrılmamıza katkı sağlamış olabilir mi?

Kalan büyük maymunlarda 48 iken Homo soyunda 46 kromozom var diye biliyorum. Dolayısıyla onlarla doğal yollarla çiftleşemiyoruz. Bu, Homo soyunun büyük maymunlardan dallanmasına ve kendi içinde genetik izolasyonuna katkı sağlamış olabilir mi?
787 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Bir 2003 makalesi (1) 2. Kromozomun kaynaşmasının tam olarak insan ile şempanze soy hatlarını ayıran olay olduğunu söyledi ama daha sonra 2007’de (2) AT’den GC nükleotid çiftlerine taraflı dönüşümün kümelenmesinin [Unexpected biased clustered substitution (UBCS)] olduğu vücut kromozomu telomer bölgelerine istisna teşkil eden insan 2. kromozomunda, kromozomun ortasında birleşmeden önce ve sonra sabit bir UBCS birikimi oranı varsayılıp; atasal 2a ve 2b'nin kaynaşmasıyla yeni kromozomun ortasında kalan kaynaşmış telomer bölgesindeki UBCS’nin, kromozomun ortasındaki birikiminin zirvesine, şempanze 2a ve 2b kromozomunmdaki birleşmemiş haldeki telomer bölgelerinden daha fazla UBCS oluşumundan sonra gelerek birikimin durmuş olmasına dayanarak, kromozom birleşmesinin tarihinin tahmini şempanze-insan son ortak atası ayrıştıktan sonra, 0.74 milyon yıl önce olarak tanımlanıp 2.81 milyon yıl önceden eski olmayacak şekilde olduğu belirlendi.

2012’de (3) 2. kromozomunun kaynaşmasının 4 milyon yıl önceden daha yakın zamanda gerçekleştiği tahmini, önceki bulgularda olan, kaynaşmanın insan-şempanze ortak atasının ayrılmasından sonraya tarihlenmesi bulgusunu destekledi.

Daha sonra 2016’da (4) insan 2. kromozomunun 2q21.2 (5) bölgesindeki psödosentromerdeki uydu DNA’nın analiziyle kaynaşmanın tarihi 3.5 milyon yıl önceye belirlenerek kromozom kaynaşması için 2.5 ile 4.5 milyon yıl önce tarih aralığı verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Yani, son bilgilere göre 2. kromozomunun, kromozom kaynaşması olayıyla oluşmasının muhtemelen büyük maymunlardan ayrışmamıza katkısı olmadı.

262 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Navarro, et al. (2013). Chromosomal Speciation And Molecular Divergence--Accelerated Evolution In Rearranged Chromosomes. Science, sf: 4. doi: 10.1126/science.1080600. | Arşiv Bağlantısı
  2. T. Dreszer, et al. (2007). Biased Clustered Substitutions In The Human Genome: The Footprints Of Male-Driven Biased Gene Conversion.. CSHL Press, sf: 12. doi: 10.1101/GR.6395807. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Ventura, et al. (2012). The Evolution Of African Great Ape Subtelomeric Heterochromatin And The Fusion Of Human Chromosome 2. CSHL Press, sf: 16. doi: 10.1101%2Fgr.136556.111. | Arşiv Bağlantısı
  4. K. Miga, et al. (2016). Chromosome-Specific Centromere Sequences Provide An Estimate Of The Ancestral Chromosome 2 Fusion Event In Hominin Genomes. Oxford Academic, sf: 8. doi: 10.1093/jhered/esw039. | Arşiv Bağlantısı
  5. R. Avarello, et al. (1992). Evidence For An Ancestral Alphoid Domain On The Long Arm Of Human Chromosome 2. Springer, sf: 3. doi: 10.1007/bf00217134. | Arşiv Bağlantısı
  6. P. Stankiewicz. (2016). One Pedigree We All May Have Come From – Did Adam And Eve Have The Chromosome 2 Fusion?. BMC, sf: 5. doi: 10.1186/s13039-016-0283-3. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close