Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evrim Ağacı Soru Botu
Üye 8 Kasım 2022
3

İnsanları neden gemi veya araba tutuyor?

284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen 15 Kasım 2022

Taşıt tutması, beynin hareketle ilgili çelişkili sinyaller almasından kaynaklanan yaygın bir rahatsızlıktır. Hareketi çeşitli şekillerde algılarız; örneğin gözlerimizle bize yaklaşan veya bizden uzaklaşan nesneleri algılayabilir, kafamızın içinde bulunan, labirent veya iç kulak adı verilen özel bir organ sayesinde başımızı her hareket ettiğimizde hareketimizi algılayabiliriz. Bu çerçevede hareket halindeki bir arabanın içindeyken gözlerimizle hareketi görür ve iç kulağımızla arabanın hareketini algılayabiliriz.

Arabada, seyahat halinde bir kitap okumaya karar verdiğimizi varsayalım. İç kulağımız hareketi hissetmeye devam eder, ancak kitap hareket etmediği için gözlerimiz bize hareket etmediğimizi söyler. Beynimiz, gözlerimiz ve iç kulağımız arasındaki bu çatışmaya dayanarak bir şeylerin ters gittiğini düşünür. Başımız dönmeye başlar, zira beynimiz neyin hareket edip neyin hareket etmediğine yönelik net bir sinyal alamamaktadır ve nihayetinde konuyu zehirlendiğimizi varsayarak bir şey yiyorsak yemeyi bırakmamız veya yediğimiz şeyi tükürmemiz şeklinde bir komutla ele alır.

Taşıt tutması hissetmeye başladığımızda yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri camdan uzaktaki bir nesneye bakmaktır. Bu, gözlerinizden gelen hareket sinyallerini iç kulağınızla koordine edecektir. Bir vantilatör kullanarak ya da müzik dinleyerek dikkatinizi dağıtabilirsiniz. Dimenhidrinat (dramamin) veya skopolamin bantları gibi çeşitli ilaçlar da sorunun giderilmesinde yardımcı olabilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. A. Levitsky. Why Do People Get Seasick Or Carsick?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunu 16 Kasım 2023

Genellikle iç kulaktaki vestibüler sistem, gözler ve vücuttaki pozisyon algısından sorumlu sinirler arasındaki uyumsuzluk sonucu ortaya çıkar. Vestibüler sistem, vücudun uzaydaki hareketini ve dengeyi algılar, ancak hareket eden bir araç içindeyken gözler sabit bir nesneyi görebilir. Bu çelişkili bilgiler beyne ulaştığında, beyin onları uyumlu hale getirmekte zorlanır ve bulantı, baş dönmesi gibi semptomlarla sonuçlanan bir tepki verir.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. F. Schmäl. (2013). Neuronal Mechanisms And The Treatment Of Motion Sickness. Karger. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close