Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanlardaki DNA'nın %99 benzemesinin sebebi nedir?

bu benzerliğin nedeni ne
222 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Kısa cevap: Diğer türlere nazaran daha yakın akraba olduğumuz için.

Biraz ayrıntı:

Tüm Reklamları Kapat

Yakın akrabalarınız ile genleriniz daha benzer olacaktır çünkü evrimin çeşitlilik ve izolasyon mekanizmaları evrimsel süreçte sizi çok farklılaştıramayacaktır. Şöyle düşünün. Kardeşiniz ile genleriniz çok çok çok benzer çünkü mutasyon, crossing over gibi mekanizmalar ne kadar etki etse bile sadece bir nesil geçti. Diğer yandan kuzenleriniz ile dedeniz ortak yani evrimin çeşitlilik mekanizmaları daha çok etki ediyor çünkü 2 nesil geçti. Yani dedenizin neslinden anne ve babanız, amca ve halalarınız ondan sonra siz ve kuzenleriniz oluştunuz yani aranızda 2 nesil var. Her nesilde de çeşitlilik mekanizmaları ile biraz daha farklılaştığınız için bu da farklılığın artmasına sebep oldu.

Olaya "tür" bazında bakınca da karşımıza evrimsel süreçte yaşanılan izolasyonlar çıkıyor. Örneğin şempanzelerle olan "dedemiz" (ortak atamız) 6-7 milyon yıl kadar önce yaşadı. Şempanzelerle ortak atamız olan orrorin tugenensis veya ona benzer bir popülasyon coğrafi veya başka nedenlerle birden fazla gruba ayrıldı ve ayrılan popülasyonlar bu izolasyonlar etkisi altında evrimleşti. O gruplar da başka gruplara ayrıldı derken nihayetinde şempanzeler ve insanlar var. Fark edebildiğiniz gibi burada daha çok çeşitlilik mekanizması etki etmiş ve izolasyonlar sebebi ile türler birbirinden daha çok farklılaşmıştır. Bu yüzden şempanzelerle insanın arasındaki fark daha fazla. İnsan türünde ise diğer uzak akrabalarımız olan şempanzeler ve diğerlerine kıyasla bu durumlar daha az yaşandığı için genlerimiz daha benzer.

Tüm Reklamları Kapat

Sanırım neden yakın akrabalarımız ile genlerimizin daha benzer olduğunu anladık şimdi neden insanda genetik çeşitlilik %1'den daha az, ona bakalım, bunu da buradaki cevabımda anlatmıştım:

Çok yayılmış olmamıza rağmen gelişen beynimiz sayesinde normalde coğrafi izolasyondan dolayı farklılaşacak gruplar bile kaynaşabiliyor. Doğal seçiminin etkisini azalttığımızda ise bu evrimi çok yavaşlatıyor ve değişimi azaltıyor.

Yani çok geniş yerlere yayıldığımızda birbirimizden izole olmamız ve oradaki seçilim baskıları ile evrimleşmemiz gerekiyor ki tür içindeki çeşitlilik artsın hatta çok uzun süre devam ederse türleşme yaşansın. Ama bizde gelişen zekamız dolayısı ile bu etkiler diğer türlere göre çok az. Yani seçilim baskılarını da izolasyonları da çok azalttık.

106 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close