Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Demre
Emre Demre
20K UP
Üye 27 Şubat 2021 1 Cevap
2

İnsanlarda veya herhangi bir canlı türünde neden kromozom sayısı genellikle aynıdır? bu kromozom sayısı neye göre belirlenmiştir?

Bu kromozom sayısını tam olarak nerede, tam olarak hangi işlevi yerine getirirken görüyoruz?
270 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi 28 Şubat 2021

Merhabalar. Yaklaşık 13 milyar yıllık evrenin inorganik evrimi sonucunda, biyomerlerin oluşması için elverişli bir ortam kazanılmıştır. Organoyitlerin yanı sıra, ilk olarak RNA, daha sonra da DNA meydana gelmiştir. Atamız olan bakterilerin DNA'sı çemberseldi ve replike olacağı zaman açılıp kapanabiliyordu, çünkü her şey optimaldi. Ancak evrimleştikçe ve özellik kazandıkça zincir uzadı ve yaklaşık 2 milyar yıl önce bir şey oldu. DNA dizisinin içerisine ATGGGG gibi bir kod sızdı. Bu yüzden DNA bir daha ekleme yapamayarak kesildi. Kesilince DNA durmadı, bu sefer zincirlerinden belli parçalar kesmeye başladı. DNA dizisinde meydana gelen bu değişiklik, zincirin telomerlerle eklemleme yapamamasına sebebiyet verdi ve ilk makaraya sarılmış gibi duran kormozomları oluşturdu, -ki bu aynı zamanda kromozomların sayısını oluşturuyordu. Bu, önce mitozun; sonra da mayozun oluşması için zemin hazırlayacak ilk değişiklik oldu. Bu işe yaradı, çünkü mitoz ve mayoz, üreme faaliyetleriyle doğrudan ilişkiliydi. Niye ilişkiliydi? Çünkü kesilen kalıtsal zincir, farklı kombinasyonlar için ortam sağlıyordu. Ancak bu avantajların bir de yüklü bir faturası olması lazım. Bu fatura da kalıtsal zincirin birbirine yapışamaması, bir diğer deyişle hücrenin ölüme biraz daha yaklaşması ile ödeniyor. Yani her bölünme, canlıları bir daha bölünme yapamayacak hücrelere doğru sürüklüyor. Niye sürüklüyor? Her bölünme sonucunda kromozomun telomer ucu 150 nükleotitlik diziler halinde koparıldığı için.

138 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close