Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

İnsanlarda "gece görüşü" özelliği neden yoktur?

İnsanlar, avcı toplayıcı zamanlarında, gece görüşüne yoğun bir gereksinim duyuyor olmalıdırlar. Yoksa değil mi? Ateşi kullanıyor olmamızın, bu özelliği geliştirmemiş olmamızda bir etkisi var mı, geliştirmemiz mümkün müydü?
540 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alp Kağan
Yorumlayıcı :)

Konu hakkında hiçbir bilgim yok, yazımın baştan sona tamamı şimdiye kadar duyduklarım üzerinden yaptığım yorumlardan oluşuyor ve yüksek ihtimalle doğruluk payları da yok denecek kadar az. Yani yazdıklarımın hiçbiri düzgün bir kaynağa sahip değil. Tüm cümlelerimde "dı", "di" eki kullanmış olmam yazdıklarımın benim yorumlamalarımdan ziyade düzgün kaynaklardan elde ettiğim bilgilermiş gibi gözükmelerine sebebiyet verebilir kesinlikle öyle bir durum yok. Bu durum benim dili bu şekilde yanlış kullanmaya alışmış olmamdan ibaret.

Evrimsel süreç bir yarıştır ve kazananlar genlerini dünya üzerinde tutmayı başaranlardır. Bundan yola çıkıp kazanan bireylerin diğerlerine göre çeşitli avantajlara sahip olması gerektiğini varsayarsak canlılar aleminde ortak veya bir gruba özgü birçok avantaj olduğunu görürüz.

İnsanlar;

Tüm Reklamları Kapat

  1. Alet ve çevreyi kullanma,
  2. Diğer üyelerle koordineli hareket etme,
  3. Veya bunlardan tamamen alakasız üreyecek, çocuklarını büyütecek kadar yaşamalarını sağlayacak bir çok başka avantajlara

sahiptiler.

Bu avantajlar gece "biraz" daha iyi görmeye kıyasla çok daha önemli artıya sahipti. Bu yüzden diğer üyeler ile gece "birazcık" daha iyi görebilenler arasındaki yarışta gece "biraz" iyi görmek o kadar küçük pozitif etkiye sahip oldu ki bu özel gene sahip bireyler gerekli üstünlüğü kuramadı ve böylece nesilden nesile gece görme kabiliyeti sürekli artan insanlar diye bir şey hiç var olmadı.

Veya memelilerin, dinozorların olduğu dönemde sabah saklanıp gece yaşadıkları ve bu sebepten gece görüşüyle alakalı olan çubuk reseptörlerini (ışık miktarına duyarlıdırlar) geliştirmiş oldukları üzerinden yorum yaparsak dinozorlar gibi tehditlerin ortadan kalkmasıyla insanların ataları için sabah yaşamak, güçlü ışık kaynağı altında renkleri ve objeleri daha iyi ayırt etmek vb. şeyler gece yaşamaya kıyasla daha büyük avantajlar sağlamış olabilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

"İnsanlar, avcı toplayıcı zamanlarında, gece görüşüne yoğun bir gereksinim duyuyor olmalıdırlar." kısmı kısmen yanlış, yoğun gereksinimi çıkarırsak tamamen yanlış. İnsanların gece görüşünün gelişmiş olmamasının birbiriyle bağlantılı sebepleri var. Bunlar:

  • avcı değiliz+vücut yapımız gereği zayıf olduğumuzdan gece avcılarla karşılaşmamız ve haliyle ölmemiz büyük ihtimal
  • meyve sebze ve artık etlerle beslenme çoğunluğundan bunları elde etmek için gece olmasına gerek yok, haliyle boşa enerji israfı
  • yukardaki meyve ve sebze kısmından yola çıkarak renklerin bizim için önemini kavrayabiliriz. çoğu avcının gözleri ışığa duyarlıdır ama renklere aynı oranda duyarlı değildir/daha az duyarlıdır. meyve ve sebze ağırlıklı uzun süre beslendiğimizden en iyisini seçebilmek için büyük ihtimal renkleri ve daha iyi gün görüşünü gece görüşüne tercih ettik.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close