Merhabalar çok güzel bir soru
Öncelikle etkisi yok diyemeyiz. Çünkü biyolojik sınırlarımız genlerimizle belli olmuştur. Örneğin erisebilecegimiz uzunluğun da bir sınırı vardır ve bu bilgi genlerimizde saklanır. Elbetteki çevresel sartlarin düzgün kullanimiyla sınırların biraz daha üzerine çıkabilmek mümkündür ancak bu genlerin hicbir rol oynamadığını göstermez. Genlerimiz gelisim konusunda en önemli faktörlerdir.
Erkeklerde kas inşa süreci icin testosteron hormonu ve kas fiberlerimizin disinda konumlanan ve kas insasi sürecinde fiberlerdeki travma sonucunda uyarilarak sıkılasma ve kas büyümesi emrini veren satelit hücrelerimiz bu sürecin en önemli iki özelliğidir. Dişilerle aramızdaki kas farklılığının sebebi de bu hormonun ve hücrelerin miktarıdır. Bu hormonun salgisi ve bu hucrelerin davranislari genlerinizle alakalıdır. Genlerinizle alakali bir sıkıntıdan dolayı bu hormonun ve hücrenin yetersiz salgilanmasi durumunda istediğiniz miktarda protein alin, antrenman yapın bu yine de tam gelişim göstermeniz icin yeterli olmayacaktır. Peki kas inşası için gereken süre bireylere göre değişir mi? Kesinlikle evet! Yukarida verdiğimiz örnekten yola çıkarak, hormonal etkinlikleri düzenli, kemik gelişimi yeterli kişilerin vücuttaki kas insa süreci, bu konularda rahatsızlığı bulunan kişilere göre daha hızlı olacaktır.
Sonuç olarak unutulmamalıdır ki,düzenli antrenman ve beslenme kas inşasında önemlidir ancak kas yapıp yapamayacağınızı bu faktörler belirlemez. Bu faktörler genleriniz müsaitse verimi arttırır. Yani sürecteki en önemli faktörler, yapılan antrenman veya alınan protein değil, gelisiminizin sınırlarını belirleyen genlerinizdir.
Kaynaklar
- Bylg. Merve Kinin. Kas Üretiminde Gen Etkisi. (24 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2021. Alındığı Yer: cevapla.tv | Arşiv Bağlantısı