Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emrah Dursun
Emrah Dursun
20K UP
Üye 1 Ağustos 2022 1 Cevap
1

İnsanlarda aşk nasıl ve neden evrimleşti? Bunun evrime nasıl katkıları oldu?

Tüm canlılık evrimin ürünü. Peki aşk nasıl ve neden evrimleşti? Aşk-cinsellik ilişkisi yeni kuşakların oluşumunu belirlediği için mi insanda bu kadar evrimleşti? Yoksa uğruna savaşlar yapılan ve gözü kör eden, hata üstüne hata yaptıran aşk canlılığın devam etmesinin bir kuralı haline mi geldi? Nasıl çoğu insan için hayalleri süsleyen bir amaç oldu?
524 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Evrim Araştırmacısıyım 1 Ağustos 2022

Aşk veya duygusal bağlanma başta tamamen duygusal gibi gözüksede, halk arasında kalp ile ilgiliymiş gibi gösterilsede aslında tamamen beyinde meydana gelmektedir.

Aşk evrimsel süreçte seks yolu ile üreme ve hayatta kalma amaçları ile evrimleşmiştir. Çünkü bütün canlılar üremek ve hayatta kalmak üzerine kurulu genetik bir yapıya sahiptirler. Bunun geçerliliğini hayvan türlerinden (insanlar dahil olmak üzere), en basit yapılı bakterilere kadar söylemek mümkün. Aşk duygusal birliktelik yaratarak cinsel birleşme yani hayatta kalma şansını arttırır. Aynı zamanda aşk cinsel seçilim yoluyla birbiriyle uyumlu çiftlerin çiftleşmesini sağlayacak yani popülasyonu güvende tutacaktır. Eğer rastgele yani cinsel seçilim (rastgele olmayan çiftleşme) olmadan bir popülasyon kurulsaydı bu popülasyonun geleceğini riske atacak olurdu.

Yani özetlememiz gerekirse aşk üreme ve hayatta kalmayı garantiye alan ve bunun sürekliliğini, popülasyonun geleceğini korumaya alan bir mekanizma olarak evrimleştiği çok muhtemeldir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

156 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Aşk Nedir? Neden Evrimleşmiştir? Nasıl Aşık Oluruz?. (27 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close