Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kader Demir
Kader Demir
77K UP
Üye 25 Şubat 1 Cevap
4

İnsanlarda akraba evliliğinden kaynaklı hastalıklar çıkıyorsa, birinci dereceyle çiftleşen hayvanlarda neden öyle bir durum yok, ya da var mı?

Akraba evliliğinden doğacak çocukların hasta olma riskleri yüksek,tabi bu dereceye bağlı olarak olasılığı artar veya azalır.Ama hayvanlarda iki bireyin çifleşmesinden doğan yavru birey ,çiftleşmeye hazır olduğu zaman kendi ebeveyniyle çiftleşebiliyor.Peki bu doğacak yavru birey için herhangi bir risk teşkil etmiyor mu ?
344 görüntülenme
İnsanlarda akraba evliliğinden kaynaklı hastalıklar çıkıyorsa, birinci dereceyle çiftleşen hayvanlarda neden öyle bir durum yok, ya da var mı?
İnsanlarda akraba evliliğinden kaynaklı hastalıklar çıkıyorsa, birinci dereceyle çiftleşen hayvanlarda neden öyle bir durum yok, ya da var mı?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
182K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar 27 Şubat

Merhaba,

Akraba ilişkilerinden kaynaklanan sağlık sorunları sadece insanlarda görünmez, diğer bütün hayvanlarda da akraba ilişkileri doğacak yavruların hastalık risklerini artırır. Bu riske sebep olan durum anne ve baba bireylerden alınan genlerdeki çekinik genlerin homozigot hale gelmesidir.

Bunu bir kedi örneği üzerinden açıklayayım, örneğin anneden alınan tüy rengi geni A, babadan alınan ise a olsun. Anne bireyin tüy renginin beyaz, babanın ise siyah olduğunu varsayalım. Ayrıca büyük a harfi baskın geni, küçük a harfi ise çekinik geni ifade etsin. Bildiğiniz gibi genotipteki bir bilginin fenotipte görünmesi için o genin baskın gen olması gerekir. Bunun diğer bir alternatifi ise anne ve babanın ikisinden de çekinik gen alınmasıdır yani çekinik genlerin homozigot hale gelmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı örnek üzerinden ilerliyorum. Anneden alınan beyaz tüy özelliğine ait genetik bilgi A, babadan alınan ise a idi. Bu durumda doğacak yavrunun tüyüne ait genetik bilgisi Aa olur, yani baskın tüy geni anneden alınır ve tüy rengi beyaz olur. Ancak, her zaman bir baskın bir de çekinik gen bulunmaz. Örneğin anneden ve babadan alınan genlerin her ikisi de çekinik olabilir. Annenin tüy rengini belirleyen genetik kodun Aa (baskın beyaz ve çekinik siyah renk), babanınkisini belirleyenin ise aa (baskın siyah renk) olduğunu varsayalım. Bu durumda yavrunun tüy rengi hakkında 2 olasılıktan bahsedebiliriz:

  • Yavru, anneden A, babadan a allellerini alabilir. Bu durumda genetik bilgi Aa olur ve yavru kedimizin tüy rengi beyaz olur.
  • Yavru, anneden a, babadan a allellerini alabilir. Bu durumda genetik bilgi aa olur ve yavru kedimizin tüy rengi siyah olur.

Daha önce bahsettiğim çekinik genlerin homozigot hale gelmesi durumu biraz önceki örneğimdeki 2. olasılıkla ifade edilebilir. Hem anneden hem de babadan alınan çekinik genler bir araya gelir ve bu, bu özelliklerin fenotipte görünmesini sağlar.

***

Akraba evlilikleri olarak tanımladığınız akrabalar arasındaki ilişkiler tehlikelidir. Çünkü genlerimizde, varlıklarından haberdar bile olmadığımız hastalıklar çekinik halde bulunabilir ve genetik çeşitlilik bu anlamda çok önemlidir. Hastalıklı doğan yavruların hastalıkları eğer genetikse sebebi hem anneden hem de babadan alınan çekinik genlerdir. Yani ikisinin de genleri birbirine yakın olduğu için genlerde bulunan çekinik durumdaki hastalıklar bir araya gelebilir ve yavru bireylerde hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıkların sadece çekinik genlerden kaynaklanmadığını belirtmek önemlidir. Örneğin annenin baskın genleri körlüğe sebep oluyor olsun. Bu durumda şu ihtimaller geçerlidir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Annenin allelleri AA, babanın allelleri de AA ise, doğacak yavru kesinlikle (%100) kör olacaktır.
  • Annenin allelleri Aa, babanın allelleri de AA ise, doğacak yavru kesinlikle (%100) kör olacaktır.
  • Annenin allelleri Aa, babanın allelleri de Aa ise, doğacak yavrunun AA, Aa, Aa ve aa allellerine sahip olabileceğini söyleyebilirim. Bu durumda yavrunun kör olma ihtimali %75 olur.

Yani hastalıklar hem baskın hem de çekinik genlerle taşınabilir.

Sonuç olarak, sorunuzun cevabı şudur: insan harici hayvanlarda da akraba ilişkileri doğacak yavru için büyük bir risk teşkil eder.

Hoşça kalın. :)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close