Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanlar yüksek bir ahlak ve akıl düzeyine ulaştıklarında hala tanrıya ihtiyaç duyacak mı?

Çoğu kişi yok olacağının verdiği acılı kıvranışında tanrıyı merhem olarak kullanıyor. Ölümü ve yok oluşu gerçekten kabul ettiğimizde tanrıya ihtiyacımız olabilir mi?
203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda fikrim var

Aslına bakarsan şu an bile tanrıya ihtiyacımız olmadığını iddia edebilirsin, ben nihilist olduğum için ahlaka tanrıyı katmıyorum ve bu şu ana kadar bende toplumun ahlaksızlık olarak kabul edeceği şeyler yapmama sebep olmadı. Yani tanrısız da mümkünmüş (Benim tanrıya olan inancım var ama varlığına inandığım tanrı bir tanrıdan çok bir yaratıcı. Yaratıcı var olmak için yaratmaya, varlık da var olmak için yaratıcıya ihtiyaç duyar diye özetleyebilirim. Bu durumda bu yaratıcının oldukça büyük evrende 8 milyarcık insanla ilgilenmesi pekte mümkün olmadığı için -yaratıcı yaratmak zorunda olsa da, sadece yaratmak zorunda, gerisi yaratıcının ilgisini çekmez- ahlâktan ölüme kadar herşeyi tanrısız kabul etmek zorundayım. Varlığın yokluktan var olup geri yokluğa karışmasını bile -ilk var oluşu tanrıya ikinci yok oluşu ise- varlığın doğasına bağlıyorum.) . Gelecekte dinin üstlendiği ahlâk ve boşluğu doldurma ihtiyacı yüksek insanlar (onları böyle adlandırıyorum çünkü belli ki bizden çok üstünler) tarafından başka bir şekilde karşılanırsa elbette insanlar dinsizliğe yönelir. Tabi bu boşluk hissiyatı, ahlak, ölüm, doğa vesaire ile ilgili bütün problemlerin ortadan kalkması için ya felsefenin (ki bu doğasına aykırı) tamamlanması yada bilimin bütün gerçeği kavrayıp ifade edebilmesi gereklidir (ki bu da ancak teoride mümkün görünür). Insanların günümüzdeki dinleri umursamamaya başlaması ise bu ikisini de gerektirmez, bu dinlerin içeriği bilim gibi sürekli güncellenip güçlenen yada felsefe kadar geniş ve zorunlu olmadıkça, o dinler unutulmaya mahkumdur denilebilir. Zaman ilerleyip o çağın insanlarına daha fazla hitap eden dinler ortaya çıktıkça eskiler elenicek, eğer bir din 1984 kitabındaki distopik baskıcı devletin insanlık üzerindeki kontrolü ile eşleşen bir güce sahipse, o din yok olmaz ama bu bambaşka bir sorunun cevabı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close