Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jack Frederick
Jack Frederick
1,457 UP
Üye
6

İnsanlar yok olursa ahtapotlar bizim yerimizi doldurup yeni bir medeniyet kurabilir mi?

Ahtapotların zeki bir tür olduğu bilinen birşeydi. Hatta en zeki omurgasız oldukları biliniyor ve karaya çıkıp çok kuru yerlerde olmasa bile bir süre avlandıkları biliniyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda insanlarla benzer genleri oluştuğu ortaya çıktı. Kolları zaten becerikli. Yeterli baskılar altında medeniyet kurabilirler mi?
522 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Zeka ve bilinç farklı şeylerdir. Örneğin bir makine işlem gücü açısından zeki olabilir ama bilinçli değildir. Yine hayvanlar aleminde örneğin oldukça zeki sayılabilecek avlanma davranışları ve stratejileri görmek çokça mümkün. Bu açıdan bu hayvanlar makinelerdeki durum gibi zekidir ama bilinçli değildir. Diğer yandan bilinç zeka da sağlar ama bu bilinç ile zekanın aynı şey olması anlamına da gelmez. Bazı kişiler bilinç ile zekayı birbirine karıştırırlar ve aynı şeymiş gibi algılarlar. Ancak ikisinin örneklerden aynı şey olmadığını görüyoruz ve anlıyoruz. Yukarıdaki örnekler aslında bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Konuya bu noktadan bakarsanız ahtopotların Zeki olması medeniyet kuracakları anlamına gelmez. Bilinç olmadan medeniyet kurulamaz. Zeka daha çok mekanikliğe kayan davranış kalıplarına yaklaşan bir kavramdır. Bilinç ise bu kalıplara bağlı olmama anlamını taşıyan bir olgu.

Burada önemli soru şu bilinçlilik nedir ve ne zaman başlar. Bilinç nasıl kazanılır. Bilince klasik bir ifadeyle farkındalık sahibi olmak deriz. Ancak farkındalık dediğimiz şeyin altında yatan mekanizma hala belirsizdir. Kolayca farkındalık deyip geçtiğimiz şeyin bile neyden nasıl kaynaklandığını ve ortaya çıktığını henüz bilmiyoruz. Bilinçle ilgili bir paradoks vardır ve bir çok kişi bu paradoksun farkında da değildir. Bilinç sanıldığı kadar basit bir şey değildir. Zaten paradoksun kendisi de bunu ortaya koyar. Size kısaca şunu söylemeliyim paradokslara erişebilmek ve kavramak için kendisi de paradoks yaratan bir unsura (yani bilince) sahip olmanız gerek. Aksi halde paradokslara zihinsel erişiminiz hiç bir şekilde mümkün olamayacaktır. Bunun anlamı çıkmaza veya sonsuz bir döngüye giren herhangi bir paradoks demek yalnızca aynı niteliği kendisi taşıyan bir bilinç ile fark edilebilir demektir. Aksi halde hiç bir biçimde paradoksa (zihinsel) erişim de mümkün olmaz. Bunu örnekleri ile düşünerek anlayabilmek mümkün. Özellikle sonsuzluk döngülerine sebep olan paradoksları kavramak için sonsuz bir yönü olan bilince sahip olmanız gerek. Burada kısaca ifade etmeye çalıştığım şeyden bilinçin gerçekte ne kadar olağanüstü bir şey olduğunu anlamak mümkün. Basitçe farkındalık diyerek geçtiğimiz şeyin altında bu kadar olağanüstü bir şey var.

Tüm Reklamları Kapat

116 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close