Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Insanlar ve ya primatlar en uzun ne kadar yaşayabilirler?

Tevrat'ta hz.Nuh'un neredeyse 950 sene yaşadığı anlaşılmaktadır.Evrimsel süreçte atalarımızın bugüne göre bu kadar uzun yaşadığı bir dönem var mıydı?Teşekkürler.
473 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Genetik olarak homosapiens in 140-150 yıllık bir yaşam kapasitesi hazır olarak gelir doğumla. (Hucre bölünme döngüleri, telomer uzunlugu vs üzerinden)

Ancak metabolizma halen o kadar az bilinen bir konu ki, otörler tek yumurta ikizlerinde bi,e metabolik işleyişin cok farkli olabildiğini ifade ediyorlar. Yaşam suresine etki eden çok değişkenli faktör sayısınınfazlalığı, birey için ömür biçmeyi imkansız hale getiriyor. Biliyoruz ki, epigenetik etkenler, yaşam koşullarının etkisi, sahip olunan genetik özelliklerin etkisinden çok daha fazla.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak yaşam süresini belirleyen, hammaddelerin enerjiye dönüştüğü mitekondri zarlarındaki ETS elektron transport zinciri nin doğru işlemesi..... Eğer ETS ideal hale getirilirse, ömrün ne kadar olacağı tahmin edilemez denmekte. Bunun için en basta dogru enerji kaynaklarını almak gerekiyor. Günümüzde modern yaşamda bu imkansiza gayet yakınlaşmış durumda. 2.si de sirkadiyen ritme uygun yaşamak zorunluluk. Doğru kaynağı bir de doğru zamanda almak gerekiyor. Bunlar fabrika ayarlarımızın gereklilikleri.

Diğer yandan felsefi-psikolojik olarak gün içinde yeterli miktarda parasempatik sisteme geçmek zorundayız. ZORUNDAYIZ. Gecersek iyi olur degil yani mecburuz. Modern yaşamda bu neredeyse yasak. Meditasyon, ibadet, durmak, içe yönelmek, dinginlik biyoloji için GÜN IÇİNDE en az 1 saat mutlak duzeyde gerekli. (Beynin beta dan alpha moduna geçmesi)

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar akla ilk gelen temel ömür etkileyici faktörlerden. Yaşam amacı olmak, bir konuda uzmanlaşma cabasi, nitelikli kişisel bağlar kurabilmek, fayda sağlayıp deger üretebilme vs vs vs gerekliliği konuları bitmez.

Birey bazinda normal dışı uzun yaşamlar konusunda bilimsel olarak kabul görebilecek bulgu vs elimizde olmadığı için net konuşmak hata olacaktir. Mısır firavunlarının da yazıtlara göre normal dışı uzun yaşamları olanları kayit edilmiş. Ancak gerçek mi bilmiyoruz.

Geçmiş dönemlerde yaşam daha fabrika ayarında, fakat daha tehlikeli ve zordu. Insan gücü kullanımı, soğuk sıcağa maruz kalma, vahşi hayvanların etkisi, doğal olaylar karşısında çaresizlik, doğum kayıpları, tedavi yokluğu gibi ir sürü nedenle yeterli ömür yasanamiyordu. Modern düzende ise, yanlış enerji kaynaklari, sedanter yaşam, elektromanyetik alanlar, daha uzun bir liste sorunlar yüzünden genetik ömrün yarısını kullanabiliyoruz neredeyse.

İdeal şartlar sağlanabilirse ömür tahminlerin ötesine geçebilir. Ancak bu şekilde yaşamış kitle, bir dönem henüz bulunmuş değil. İzole uzun yaşayan insan populasyonlari bilinmekte, ancak onlar da 900 gibi zaman dilimlerini kapsamayan sürelerde yaşıyorlar.

135 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close