Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İnsanlar uyuma isteğine rağmen nasıl uyanık kalabiliyor?

285 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Eğer uykuya dalmanın yolu, uyumayı istemek olsaydı işler çok daha kolay olurdu büyük ihtimalle.

Uyku, biyolojik ihtiyaçların en önemlilerinden biri. Her türün biyolojik işlevlerine ait özel bir sirkadiyen ritmi bulunmakta. (Biyolojik iç saat) Gündüz yaşamda kalma için gerekli faaliyetler, sindirim, gece dinlenme gibi tüm faaliyetler, bu sirkadiyen ritme uygun olmalıdır. İnsan türü için de akşam yapay ışıklara maruz kalmıyor olmak, artık strese neden olacak konulardan izole olmak, elektromanyetik alanlardan uzak kalmak, uyumaya yakın TAM karanlık ve soğuk bir ortamın sağlanması, yiyecekten uzak kalmış olmak gibi temel gereksinimler, gece uykusu için sirkadiyen ritmin gerekleridir. Burada -bunlar olursa daha iyi olur- gibi bir anlam yok. Bu şekilde olması gerekiyor. Bu şartlardan ne kadar uzaklaşırsak (sözde modern yaşam bunu dayatıyor maalesef), uyku kalitemiz düşecektir. Uykuya neden olacak hormonlara karşı yaşam şeklimizle savaş açıp, sonra uyumak istiyorum demek dev bir çelişki olarak uyumanın önünde dikilecektir.

İnsan türünün fiziksel hayata karşı sinir sisteminde sadece 2 temel mod bulunur. Sempatik (stres hormonları ile yaşamda kalmayı gerektirecek faaliyetleri gerçekleştirdiğimiz mod) ve parasempatik (dinlenme, rejenarsyon-hücresel yenilenme, uyaranlardan izole olma modu). İşte içinde bulunduğumuz yaşam şartları artık parasempatik mod a geçmeyi neredeyse imkansızlaştırmakta. 2. paragrafta uyuma için gerekli olan şartları sağlamak oldukça zorlaşmış durumda.

Tüm Reklamları Kapat

Elimizden geldiğince biyolojik fabrika ayarlarımızın gereklerini dikkate alarak yaşamaya çalışmak zorundayız. Aksi takdirde herkes biyolojisine savaş açmış bir şekilde yaşıyor diye -"uyum"- sağlamak adına kendimizle savaşmak, uzun vadede büyük bedeller ödetecektir. Birey olarak tabii ki bu kurallara tamamen uyamayız asla. Bu da bir gerçek. Ancak görünen o ki, şimdilik bunlara uymanın ihtiyacı bile anlaşılamamış durumda. Bilimsel yeniliklere şimdilik o kadar uzağız ki, en temel biyolojik faktörler - gereksinimler bile bize ütopik geliyor.

Şikayetlerimizin nedeni, umursamazlığımız, araştırmaya olan ihtiyacımızın nedensel arka plana olan ihtiyacı, olumsuz şartlar içinde hatalı yaşam modelleri içinde bile olsak başımıza aniden kötü bir şeyin gelmiyor olması gibi görünmekte. Şu anda tembelliğimizi yaşamak, uzun vadede büyük bedel ödemeye rağmen cazip gelebiliyor.

İşte asıl uyku bu. Bu uykudan uyanmadan, gece uykusuna geçmemiz çok ama çok zor.

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Robert L. Sack, MD, Dennis Auckley, MD, R. Robert Auger, MD, Mary A. Carskadon, PhD, Kenneth P. Wright, Jr, PhD, Michael V. Vitiello, PhD, Irina V. Zhdanova, MD. Circadian Rhythm Sleep Disorders: Part Ii, Advanced Sleep Phase Disorder, Delayed Sleep Phase Disorder, Free-Running Disorder, And Irregular Sleep-Wake Rhythm. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: oxford academic | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close