Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Walter Hartwell White
Üye 9 Temmuz 2023 1 Cevap
1

İnsanlar Travma sonrası bağımlı yapıcı maddelere başvurur ya da karşı taraf haksız olsa dahi insanlara yardım etmek isterler bunun nedeni nedir?

301 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 9 Temmuz 2023

Travma sonrası bağımlı yapıcı maddelere başvurma veya karşı taraf haksız olsa dahi insanlara yardım etme isteği, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile ilişkili olabilir. TSSB, kişinin yaşadığı veya tanık olduğu korkutucu, dehşet verici veya çaresizlik yaratan bir olayın etkilerini uzun süre yaşamasıdır. TSSB belirtileri arasında uykusuzluk, kabuslar, olayla ilgili anıların sık sık hatırlanması, sürekli korku ve endişe, kolay irkilme, sinirlilik, yabancılaşma, gelecekle ilgili plan yapamama gibi sorunlar vardır.

TSSB olan kişilerde bağımlılık riski de artmaktadır. Araştırmalar, TSSB olan bireylerde olmayanlara göre 2-4 kat daha fazla madde bağımlılığına rastlandığını göstermektedir. Bağımlılık, kişinin travma sonrası yaşadığı duygusal acıyı azaltmak veya bastırmak için başvurduğu bir kaçış yolu olabilir. Bağımlılık yapan maddeler, kişinin travma anısını unutmasına veya duyarsızlaşmasına yardımcı olabilir. Ancak bu durum geçici bir rahatlama sağlar ve uzun vadede hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı daha da bozar.

TSSB olan kişilerde aynı zamanda yardımseverlik eğilimi de görülebilir. Yardımseverlik, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için gönüllü olarak zaman, enerji veya kaynak harcamak anlamına gelir. Yardımseverlik, kişinin travma sonrası yaşadığı olumsuz duyguları azaltmak için başvurduğu bir başa çıkma yöntemi olabilir. Yardımseverlik, kişinin kendine güvenini, özsaygısını ve yaşam anlamını artırabilir. Ayrıca yardımseverlik, kişinin başkalarıyla bağ kurmasını ve sosyal destek almasını sağlayabilir. Bu da travma sonrası iyileşmeye katkıda bulunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. psikiyatri. Travma Sonrası Stres Bozukluğu | Türkiye Psikiyatri Derneği. Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2023. Alındığı Yer: psikiyatri | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close