Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Samet Özeren
Samet Özeren
4,980 UP
Üye
9

İnsanlar neden müzikten haz alır? Müzikten haz alan ya da en azından ritim duygusu sahibi başka hayvanlar var mıdır?

Neden müzikten zevk alacak şekilde evrimleşmişiz? Müzikten haz almak ya da ritim duygusu neden avantajlı ki bu şekilde evrimleşmişiz? Evrimsel avantajı var mıydı yoksa tesadüfen mi bu şekilde evrimleştik? Avantajlı ise neden başka hayvanların müzik zevki yok? Varsa hangi hayvanların müzik zevki vardır?
955 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhammet Cihan
Muhammet Cihan
2,099 UP
İnş.müh.

Merhaba,

Konu gerçekten bilimsel araştırma altyapısı veya okuması olan kişilerin yorum yapması gereken kapsamlı bir konu.

Bunun bilinci ile sorunuza uzmanların da affına sığınarak düşüncemi söyleyeceğim.

Tüm Reklamları Kapat

Ses ile iletişim tüm canlıların kullandığı en güçlü duyusal yeteneklerimizden biri.

Ritm duygusu ise daha Ana Rahminde onun düzenli “kalp atışı ritmi” ile duyusal kabiliyetimizin içeriğine güven-sevgi-tanıdık-korunma gibi hisleri kodlayan ilk müzik ritmi bilgisidir diyebiliriz.

Bu ilk ritm müziğin beyinmizin katmanlarında duygularımızı harekete geçiren ilk basamağıdır (ilk müzik kodu) ve insan evrimi içinde diğer gelişimlere paralel gelişmektedir.

ilkel toplumlardan gelişmiş toplumlara müzik ve dans ritüel veya sanatlarını gözlemlediğimizde müziğin de diğer görsel sanatlar gibi geliştiğini gelişirken genetik kütüphaneyi de kullandığını görebiliriz, örneklendirebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Çocukların sanatsal kabiliyetlerini ebeveynlerinden aldığı oranı diğerlerine göre yüksektir.

Müzik; içeriğindeki sesler-ritm ve sözler ile aktardığı duygu veya felsefesi ile tümleşik ve zaman boyutu da olan geniş bilgidir.

Zaman boyutu; müziğin işlendiği zamandaki duyguyu hatırlanması ve yeniden yaşanmasını sağlayan boyutudur, koku duygusu gibi.

İnsanlar duygularını harekete geçiren tüm sanatlardan haz duymaları bu yüzdendir.

Hayvanların bazı ritm içeren seslerden, veya bazı müziklerden haz duyduklarını söyleyebiliriz. Süt ineklerine sağım sırasında verilen müziğin onların süt verme oranını artırdığını okumuştum.

Ancak müziği sanata dönüştürmek şu an sadece insan türünde mevcut.

Çünkü evrim “önce hayatta kal ve temel ihtiyaçları gider.” aşamasınının tamamlanmasını ön koşul koyar.

Saygılarımla;

329 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Beğüm Kovulmaz , Müzik Beyin Evrim Makalesi. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close