Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanlar neden kültürlerine bağlanırlar?

273 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Gelenek ve kültür, bireyin karakter oluşumu, kim olacağına kadar derinden etkili, sosyal olmanın sonucudur.

Kökeni mağaraya dayanır.

Nesiller arası aktarımda, diğer bütün sosyal unsurlara göre en yoğun, kaybı en az aktarılanıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl evrimsel olarak yaşamda kalma, tehlikelere karşı tetikte olma gibi taşınan temel kodlar varsa, kültürel aktarımda da bir popülasyona ait sosyal kurallar, o sosyal kurallar içinde var olma, onanma, kabul görme gibi temel ihtiyaçların giderilmesinde bir etkileşim dilidir.

Kişi içinde bulunduğu kültürel kodlara uyduğu oranda UYUMLANABİLİR ve üreme gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması kolaylaşır. Kültürün belirlemiş olduğu sosyal roller -ki aslında belirlenmiş kalıplardır-, bireylerin sosyal etkileşimini bu kalıplar yoluyla kolaylaştırır. Bu, anlamın kelimelere dökülerek, anlam açısından kayba uğramasına rağmen, anlaşmayı kolaylaştırması gibi düşünülebilir. Birey öznel yapısından feragat ederek, kendisinden beklendiği gibi biri olarak, hem kabul görür, hem de üreme, eş bulma, kazanç elde edebilecek şartlara ulaşma gibi ihtiyaçlarını gidermede avantaj sağlar. (Zaten bu nedenle kişinin kendisi olmaya ihtiyacı vardır, bu nedenle de gelişmek zorundadır kendisini keşfetmek zorundadır. Toplumun biçimlendirdiği kişiden, kendi donanımlarını gerçekleştireceği kişi olmaya ihtiyacı vardır.)

Kültür ve gelenek, bütün öğreti, din vs den önde, daha derin yaşanır. Aynı din in farklı kültürlerde farklı yaşanıyor olmasının nedeni de budur.

Bunlar konunun sosyal yanları idi.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan konuya biyolojik açıdan bakarsak, doğum sonrası dönemde ergenliğe kadar, beyinde kayıt derin mod da olur. Bunu artık ölçebiliyoruz. Hangi yaş aralıklarında hangi Hertzde kayıt yapıldığı yüksek oranda anlaşılmış durumda. Ve yetiştirilme şekli bu nedenle KALICIya çok yakındır, değiştirmek imkansıza oldukça yakındır.

İçinde büyüdüğümüz kültürel ve geleneksel yapıya objektif bakamıyor olmamızın nedenleri olarak da sayılabilir hepsi. Öküze ineğe tapan birini küçümseyen, ancak kendisi de kulak memesini sıkıp tahtaya vurup bunu normal gören bireylerin kendilerine objektif olamamaları, kültür ve geleneklerine olan sosyal ve biyolojik bağlarıyla yakından alakalı.

159 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close