Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanlar neden korktukları zaman bayılırlar?

Bir insan çok korktuğu bir hayvan gördüğünde yada ölüm tehlikesi yaşadığı anlarda neden bayılır ? Bu bir evrimsel savunma mekanizması olabilir mi ?
4,775 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuğba Özgün
Öğrenci

İnsan beyni ve vücudu bir arada çalışır. Ortak tepkiler verir. Sınav için heyecanlandığımızda olay beynimizdedir ama beynimizde kalmaz. Kalbimiz çarpar. Nefesimiz hızlanır. Ellerimiz terler beynimiz tepkiler verir. Bu nedenle beyin ve vücudun ortak tepkileri olaylar karşısındaki tepkilerimizi belirler. Psikolojik bayılma da bu şekilde ortaya çıkan bir bayılmadır. Aynı epilepsi bayılması gibidir ama nedeni psikolojiktir.

Psikolojik bayılmalar çok sık rastladığımız bayılmalar değildir. Çok büyük bir travma geçirdiğimizde, aşırı üzüldüğümüz ya da korktuğumuz durumlarda bu bayılma yaşanır. En çok ortaya çıktığı yaşlar gençlik ve orta yaşlardır. Genç kızlarda daha fazladır. Nedeni duygusal tepkilerinin daha yüksek olmasıdır.

Psikolojik bir kriz olarak da nitelendirilebilecek olan bu durumda kişi aşırı etkilendiği bir durum ile karşılaştığında örneğin annesi ile kavga eden bir genç kız şiddet gördüğünde bu durum yaşanabilir. Birdenbire düşüp bayılır. Baygınlığı yarım saat ya da daha uzun sürebilir. Açılması çok zordur. Bütün uğraşlara rağmen kendine gelmesi zor olabilir. Bir kere bayıldıktan sonra yeni bir şey olmasa da baygınlıklar kendiliğinden ortaya çıkabilir. Sık sık olmaya başlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Psikolojik baygınlıkları epilepsi de olan baygınlıklardan ayıran farklılıklar önemlidir. Psikolojik baygınlıkta kişi düşüp bayılırken yaralanmaz. Olduğu yere hafifçe yığılır. Epilepsi bayılmasında ise bir anda düşer, burnu, dişleri kırılabilir. Alnında dikiş atmak gereken yaralanmalar olabilir. Konversiyon bozukluğu da denilen psikolojik olan bayılma sadece insanların içinde olduğu halde epileptik olan yalnız başınayken de örneğin tuvalette ya da banyoda ya da yolda yalnız başına yürürken de olabilir. Psikolojik olan bayılmada altına idrar kaçırma yoktur. Evrede olan bitenleri duyar ama hareket edemez, cevap veremez açılması çoğu zaman ağlayarak olabilir. Epileptik olanda altına idrar kaçırabilir, etrafta olan bitenin farkında değildir. Bir dakikadan az süren nöbetten sonra uyku ihtiyacı duyarak uyanabilir. Kendinde değildir ve şaşkındır. Neler olup bildiğini hatırlamaz.

Psikolojik bayılma nasıl tedavi edilir?

Psikolojik bayılmanın tedavisi psikolojik ve gerekirse ilaç tedavisiyken gerçek epilepsinin tedavisi nörolojik ilaçlarladır. Psikolojik sorunlar halledilmeden, süreç içinde kişinin zorlukları çözülmeden, ortaya çıkaran etkenler düzelmeden bayılmalar geçmez hatta giderek artabilir. Mutlaka yakından takip edilmesi gerekirse ilaç tedavileri ve terapilerle tedavi edilmelidir. Kimi zaman problemin büyüklüğüne bağlı olarak bayılmalar azalmadan devam edebilir. Telaşa kapılmadan terapist ya da psikiyatrist ile iş birliği içinde olmak gerekir. Tedavide en büyük yanlış bilerek yaptığını düşünerek üzerine gitmek, numara yapmakla suçlamak ve kendi başına düzeleceğini düşünerek tedavi için başvurmamaktır. Kendi başına düzelmeye bırakılır yardım alınmazsa kronikleşir ve sıklığı azalsa bile ara ara bayılmaya devam eder. Sonuçta tedaviye cevap veren bir hastalıktır ama bayılmanın bir sonuç olduğu altta yatan nedenin buna sebep olduğu unutulmamalı ve tedavi ihmal edilmemelidir.

463 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (8 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak 2. (8 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close