Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Musa Çivi
Musa Çivi
1,237 UP
Üye
2

İnsanlar neden gördükleri bir hareketi bir davranışı vs yargılıyor ve bu etiktir bu değildir gibi bir tartışma konusu açmak mantıklı olur mu ?

Bunu sorma sebebim etik denilen şeyin her toplumda başka bir görüşe sahip olması. Erkek aslanın kendinden olmayan yavru aslanları öldürmesi gibi buna insan olarak bakarsak çocukların öldürülmesi etik kabul edilmezken aslanlarda itibar meselesi demek istediğim şu hangi davranışın doğru olduğunu kim bilebilir bunu tartışmak mantıklı mı ?
1,401 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

merhabalar Musa Çivi

ilk sorunun cevabı yani -insanlar neden yargılar-: 2 sebepten ötürü baskalarını yargılarlar.ego ve eğitimsizlik baska bir acıklaması yok bunun. egodan dolayı yargılayanlar genelde, kendi iyi oldugu konulardan dolayı, karsısındakini sert bir şekilde karşılaştırma ve yetersiz görmeden kaynaklı bir yargı dağıtır. mesela sallıyorum bu yazdıklarımı ben istanbul depreminde ailemi, evimi kaybettim ama yılmadım sokakta yatsamda cok calıstım profosor oldum falan, sen daha uni sınavında ilk 3 bine giremiyorsun vesayre. bu yargılamada tamamen egodan kaynaklı, kendini ustun gorme var gerisi bos bir onerme. diğer sebep eğitimsizlik yani soyut düşünememe, sadece objektif bakma, dar perspektif ve bir olayın altında yatan sebepleri çözememe. mesela bir iş arkadasını düşün sürekli gec kalıyo verilen gorevi aksatıyo. eğitimsiz bir insan der ne kadar sorumsuz. belki o iş arkadasın hasta annesine bakıyordu yada cok daha onemli sorunları vardır.

diğerki sorunun cevabı yani etik tartışması: kesinlikle yapılması gereken bir davranıştır. çünkü sosyal hayvanlarız. sosyal hayvanlar olduğumuz için yaptığımız her davranış bir diğerini etkiliyor. çevremdeki herkesin yaptığı işler ve kararlar beni ilgilendirir.mesela birisi yanımda sigarayı yere atsa uyarırım. çünkü bu yanlış bir davranıştır, o izmaritte toprağı kötü etkileyen agır mettallet var, çevrenin kirlenmesine sebep oluyo.bu bana gore yada sana gore yanlıstır, dogrudur denilecek bir önerme değil bilimsel bir gercektir. aslında bilimlerin hepsi sana gore bana gore mantıgını yok etmek için var. sosyoloji, psikoloji, davranış bilimleri falan herkes kafasına göre takılmasın diye vardır. bir olayın doğrulunu yanlışlığını düşünerek araştırarak ve tartışarak bulabiliriz. etik denilen şey kültürden yada dinden gelmemeli. düşünülmüş üzerine kafa yorulmuş, bilimsel verilerle desteklenmiş davranışlar etik olarak nitelendirilmeli. bir davranışın doğru oldugunu kimse belirleyemiyosa o zaman kurallar olmasın, isteyen istediğini yapsın nasıl olsa doğru ve yanlış birine gore doğru diğerine gore yanlış gibi bir onermede ortaya cıkabilir sonucta. neyin dogru neyin yanlış oldugunu bilim akıl mantık eğitim belirleyebilir elbette.

Tüm Reklamları Kapat

289 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close