Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dragon World
Üye 19 Temmuz 2020 1 Cevap
2

İnsanlar komaya neden girer?

353 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 16 Temmuz

Birçok sorun türü komaya neden olabilir. Koma durumlarının yüzde kırkı uyuşturucu zehirlenmesinden kaynaklanmaktadır.[1] Belirli koşullar altında belirli uyuşturucu kullanımı, yükselen retiküler aktive edici sistemdeki (ARAS) sinaptik işleyişe zarar verebilir veya zayıflatabilir ve sistemin beyni uyandırmak için düzgün çalışmasını engelleyebilir.[2] Anormal kalp atış hızı ve kan basıncının yanı sıra anormal solunum ve terlemeyi içeren ilaçların ikincil etkileri de dolaylı olarak ARAS'ın işleyişine zarar verebilir ve komaya yol açabilir. Komadaki hastaların büyük bir kısmının nedeninin ilaç zehirlenmesi olduğu düşünüldüğünde, hastaneler komadaki tüm hastaları ilk olarak vestibüler-oküler refleks yoluyla göz bebeği boyutunu ve göz hareketlerini gözlemleyerek test eder. Vakaların yaklaşık %25'ini oluşturan komanın ikinci en yaygın nedeni, genellikle kalp durmasından kaynaklanan oksijen eksikliğidir. Merkezi Sinir Sistemi (MSS), nöronları için büyük miktarda oksijene ihtiyaç duyar. Hipoksi olarak da bilinen beyindeki oksijen yoksunluğu, nöronların dışından gelen sodyum ve kalsiyumun azalmasına ve hücre içi kalsiyumun artmasına neden olarak nöron iletişimine zarar verir.[3] Beyindeki oksijen eksikliği ayrıca ATP tükenmesine ve hücre iskeleti hasarı ve nitrik oksit üretiminden kaynaklanan hücresel bozulmaya neden olur.[4] Koma durumlarının yüzde yirmisi iskemik inme, beyin kanaması veya beyin tümöründen kaynaklanır. Koma vakaları travmatik beyin hasarı, aşırı kan kaybı, yetersiz beslenme, hipotermi, hipertermi, hiperammonemi, anormal glikoz seviyeleri ve diğer birçok biyolojik bozukluktan da kaynaklanabilir.[5] Ayrıca, çalışmalar travmatik beyin hasarı olan 8 hastadan 1'inin koma hali yaşadığını göstermektedir.[6] Komanın kalple ilgili nedenleri arasında kalp durması, ventriküler fibrilasyon, ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, miyokard enfarktüsü, kalp yetmezliği, şiddetli olduğunda aritmi, kardiyojenik şok, miyokardit ve perikardit yer almaktadır. Solunum durması komaya neden olan tek akciğer durumudur, ancak birçok farklı akciğer durumu bilinç düzeyinde azalmaya neden olabilir, ancak komaya ulaşmaz. Komanın diğer nedenleri arasında şiddetli veya kalıcı nöbetler, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, hiperglisemi, hipoglisemi ve menenjit ve ensefalit gibi beyni içeren enfeksiyonlar yer alır.

Kaynaklar

  1. T. Liversedge, et al. (2010). Coma. Elsevier BV, sf: 337-339. doi: 10.1016/j.mpaic.2010.05.008. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. B. Young. (2009). Coma. Wiley, sf: 32-47. doi: 10.1111/j.1749-6632.2009.04471.x. | Arşiv Bağlantısı
  3. K. M. Busl, et al. (2010). Hypoxic-Ischemic Brain Injury: Pathophysiology, Neuropathology And Mechanisms. NeuroRehabilitation, sf: 5-13. doi: 10.3233/NRE-2010-0531. | Arşiv Bağlantısı
  4. D. Siwicka-Gieroba, et al. (2022). Cerebral Oxygen Delivery And Consumption In Brain-Injured Patients. Journal of Personalized Medicine, sf: 1763. doi: 10.3390/jpm12111763. | Arşiv Bağlantısı
  5. R. Ali, et al. (2024). Hyperammonemia. PubMed. | Arşiv Bağlantısı
  6. F. F. Lombardi, et al. (2002). Sensory Stimulation For Brain Injured Individuals In Coma Or Vegetative State. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002/14651858.CD001427. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close