Paylaşım Yap
Sorulara Dön
4

İnsanlar kendilerini güzel, yakışıklı görmeye eğilimliler mi?

"Bana öyle geliyor ki, insanlar bir şekilde kendilerini güzel/yakışıklı olduklarına inandırıyorlar. Kusurlu buldukları yerleri olsa bile bütünsel baktıklarında kimse kendini çirkin görmüyor. Kendini çirkin bulan kimse tanımadım. Bu gerçekten böyle midir? Eğer böyleyse sebebi nedir?"
904 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Azra Deniz
Azra Deniz
3,150 UP
Sorgulamayı öğrenen bir öğrenciyim.

Çoğunlukla evet. Ancak toplumsal güzellik algısından dolayı yanılgıya düşülebilir, fakat toplumun değil de kendi güzellik algılarını oluşturabilecek olgunlukta bir insan kendini çirkin bulmaya eğilimlidir. İnsanın doğası gereği bir takım tutum ve özellikler vardır. Ancak özellikle ergenlik çağında kişiye gelen özgüvensizlik ile de çirkin hissedilebilir. İnsanlar kendilerini nasıl hissederse öyle yansıtırlar. Toplumsal güzelliğe uyan birisi kendini güzel görmedikçe bunu da haliyle hissetiremez, toplumsal güzellikten ziyade kendi kriterlerini oluşturup bununla memnun olmayı bilen bir kişi de aurası ve enerjisi ile topluma güzel hissetirebilir kendini. Aslında felsefik düşündüğümüz zaman güzellik ve çirkinliğin varlığına dair bir kanıt yok, dediğim gibi toplumun algısı. Eğer gerçekten güzellik ve çirkinlik var olsaydı toplumsal güzellik algısı çağlardan çağlara değişmezdi. İyilik ve kötülük gibi güzellik ile çirkinliği de insanlar oluşturur. Ve iyilik ile kötülük gibi güzellik algısı da çağlardan çağlara değişir. Eğer kişi bunu keşfedip kendinin farkına varırsa haliyle kendini beğenmesi de normaldir. Kusura gelirsek de kusurun varlığına dair de bir kanıt yoktur. Kusur olarak görülen şeylerin ileri zamanda toplumsal güzelliğe uyması, toplumsal güzelliğe uyan bir özelliğin de ileri de "kusur" sayılabilmesi buna örnekir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Evet...

Bu iç barışımızın olmazsa olmazı. Fakat öyle abartılı da değil. Yani sırf iç barışımız öyle emrediyor diye de tümden gözümüzün gördüğüne kör kulağımızın duyduğuna sağır dilimizin söylediğine lal olacak kadar da değil.

Kanımca; bütün olumsuz, kendini merkez kılan kibirli yanlarına rağmen türümüz, var olan gerçekliğe zannedildiği kadar da, zorunlu veya gönüllü, körlemesine direten bir tür değil.

Tüm Reklamları Kapat

Hele ki emsalleri ile kendini kıyaslama konusunda da zannedildiği kadar akıldan yoksunmuş gibi davranmayı içselleştirecek bir tür de değil. ( İstisnaları da var)

İç barışın yanı sıra burada devreye, coğrafyamıza özgü olan dengi denginelik muazzam bir işlev görür ve iç barışı genel geçer bir toplumsal kabullenişe ve barışa evirir. " Davul bile dengi dengine" ifadesi bunun bazen fazlasıyla abartılmış ve hep olumsuz tarafından dramatize edilmiş bir ifadesi olarak gerek klasik Türk filmlerinde gerekse her tür yazında karşımıza çıkar.

Ancak bunların aksini de aynı yalınlık ve güzellikte işleyen hem romanlar da var hem filmler de.

Misal “Yüzüklerin Efendisi” serisinin başkahramanları Hobitler ve sonradan diziye dönüştürülen “Güç Yüzükleri”nin kahramanları kıl (yalın) ayaklar ve cüceler buna güzel örneklerdir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Neticede yaşam, ancak asgari düzeyde bir iç barış ile sürer. Bu iç barışın belki de en önemli araçlarından biri insanın kendi vücudunu olduğu gibi ve abartmadan, fakat güzel yönleri ile görme tercihidir.

Bunu başaramayanlar istisna olsa da, ya maddi olanakları çerçevesinde estetik operasyonlara yönelmekte ya başka özellikleri ile ön plana çıkma uğraşını, abartılı bir bedel ile vermekte ya da tümden yaşama küsmektedir.

Fakat neticede ve bana göre insanların ağırlıklı bir bölümü iç barışını asgari düzeyde de olsa koruyacak şekilde ve kendi değer yargıları ile görünüşüne yönelik olarak, görmede, işitmede ve konuşmada algıda seçicidir ve fakat onu gerçeklikten koparacak kadar değil.

Aksi olsa idi hiç kimse kendinden başkasına güzel, yakışıklı vs. demez ve başkasına özenmezdi… İnsanın kendisiyle barışık olması kadar güzel bir şey olabilir mi? Aynalar derdine yansın…

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close