Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

insanlar kendi akrabalarından bireylere sadece ahlaki ve kültürel nedenlerden dolayı mı cinsel dürtü hissetmez?

ya da insanlar akrabalarına karşı cinsel dürtü hissedebilirler ama bunu ahlaki nedenlerden dolayı baskılar mı?
483 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Öncelikle söyleyeyim eğer hiç okumak istemiyorsan kalın bir şekilde yazdığım kısma bak sadece, sorunun cevabı orada. Ama tamamını okumanı tavsiye ederim.

Freud'un "Psikoseksüel Gelişim" kuramına göre (daha doğrusu Freud'a göre) insanlar akrabalarına doğdukları anda cinsel bir haz duyarlar, önce o kuramı yazayım. Öncelikle doğumumuzdan ölümümüze kadar 5 adet evre geçiririz bunlar sırasıyla; Oral, Anal, Fallik, Latent ve Genital'dir.

Oral 0-1 yaş arasında gerçekleşen evredir, libidomuz (cinsel içgüdü) ağızımız da bulunur. Yane meme, emzik gibi şeyleri emmek bize güven verir, anne sütünden ayrıldığımız zaman bu evre biter.

Tüm Reklamları Kapat

Anal 1-3 yaş arasında gerçekleşen evredir, libidomuz anüsümüzde bulunur. Anne sütünden kesildikten sonra artık çocuk tuvalet eğitimine geçiş yapar yane anal evreye. Artık çocuk bu dönem de bebek bezinden kurtulma çabasına girer. Belki dikkat ettiysen bu yaşlarda hasta olan çocuklara fitil yoluyla bir tedavi uygularlar.

Fallik 3-6 yaş arasında gerçekleşen evredir, libidomuz genital bölgelerimiz de bulunur. Bu yaşlarda artık erkek ve kız kendi aralarında ki genital farkları anlamaya başlar. Freud burada, erkek çocuklar bu yaşta annelerinin ilgileri için babalarını bir rakip olarak görmeye başladığını söyler buna "Oedipus Kompleksi" adı verilmiştir, kız için de tam tersi buna da "Elektra Kompleksi" adı verilmiştir. Bu evrede çocuk erkek ise annesine, kız ise babasına bir cinsel haz duyar, onunla birlikte olmak ister. Herkesin söylediği, "erkek çocuklar annelerini kız çocuklar babalarını daha çok sever" lafı buradan gelir. Bu evrenin sağlıklı bir şekilde geçilmesi için erkek babasına kız da annesine saygı duymaya başlar ve ahlaksal olarak böyle bir şeyin yanlış olduğunu yavaş yavaş anlamaya başlar. Eğer bu evre sağlıklı bir şekilde geçilmez ise yetişkin yaşlarda cinsel problemlere yol açabilir.

Latent 6-12 yaş arasında gerçekleşen evredir, libidomuz yoktur bu evreye gizli evrede denmektedir. Bu yaşta kişi kendini keşfetmek yerine entelleşmesi ve sosyal hayatta gelişmesi sağlanır (ilkokula ve kreşe gönderilmesi).

Genital 12 ve üstü arasında gerçekleşen evredir, libidomuz genital bölgelerimiz de bulunur. Bu yaşta kişi artık cinsel olgunluğa ulaşır (ergenlik başlangıcı). Bu evreyle birlikte bütün evreler sağlıklı bir şekilde atlatılırsa kişi zihinsel olarak sağlıklı bir yetişkin olur.

Psikoseksüel Gelişim
Psikoseksüel Gelişim
KhanAcademy

Mesela bununla ilgili bir vaka vericek olursam Freud'un Dora olarak adlandırdığı vaka olabilir. Kısaca anlatırsam Freud'un Dora dediği kişi gerçek adı Ida Bauer olan kişi küçük yaşlarından itibaren devamlı bir şekilde öksürüyormuş gitmediği doktor kalmamış haliyle kimse bir hastalık bulamamış ama Freud araştırmış. Neyse Dora evinde hizmetçi olarak görev yapan Bayan K ile babasının gizli bir ilişki yaşadığını öğrenmiş bunu bildikten sonra (kim bilir kaç yaşındaydı) Bayan K'nin kronik öksürüğünü kopyalamış bilinçaltına işleyerek bitmek bilmeyen bir öksürüğe sahip olmuştur. Fallik evresini sağlıklı bir şekilde atlatamayan Dora haliyle babasıyla bir ilişki kurmak istiyor (her ne kadar kabul etmese ve bunun yasak olduğunu bilmesine rağmen).

257 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (30 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Khanacademytr. (30 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close