Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
300K UP
Üye
3

İnsanlar havayı göremiyorsa balıklar suyu görebilir mi?

643 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Şuanda beyniniz tabiri caizse otopilot olarak bedeninizin ayakta dururken dengesini sağlıyor ancak siz bunu hiç fark etmiyorsunuz. Sizin havayı veya boşluğu görmemenizin nedeni de aynı duruma dayanıyor. Doğduktan sonra beyniniz görme bakımından görülebilir ışığa göre bir ön programdan geçiyor. Böylece özel nöronlar ile evrendeki herşeyi görebilen durumdan çıkmış oluyorsunuz ve bazı şeyleri göremiyorsunuz. Bu tüm canlılarda bulundukları ortama göre böyledir. Balıkların bulunduğu ortama göre de bu böyledir. Üstelik beyindeki özel harekete duyarlı nöronlar için de aynı durum ve programlama geçerlidir. Bu sayede evrendeki hareketlere duyarlı nöronlar sayesinde hareketleri beynimiz direk algılayıp bize sunabiliyor. Eğer bu olmasaydı hareketlere bu denli duyarlı olmaz veya algılayamayabilirdik. Ekteki kitabı bu konuda okursanız görmenin ne kadar farklı özelliklere dayandığını daha net anlarsınız. Bu kitap görmenin özelliklerine dair bize inanılmaz bilgiler ve çalışma sonuçları sunuyor. [1]

Son olarak görme biçimimizi ve evrenin gördüğümüz biçimini aslında beyinlerimiz üretmektedir. Beyinlerimiz evrene dair özel bir veri işleme yaparak bize gördüğümüz evreni sunuyor. Gerçekte evren dış dünyada kozmik bir enerji yumağı halinde uzay ve cisimler bütün bir yapıdadır. Uzay ayrı nesneler ayrı bir durum yoktur. Bizim için bu ayrılığı yukarıdaki ön programdan geçen beyinlerimiz üretiyor. Evrendeki herşeyi olduğu gibi algılamadığımız için bu ayrım ortaya çıkıyor. Üstelik beynin bu 'algılamama' özelliği muhtemelen kuantum eş güdüme dayanıyor çünkü başka türlü bir şeyin başka bir şeyi algılamaması gibi bir durumun olması imkansızdır. Örneğin siz ayakta dururken dengeyi sağlayan beyninizdeki bu konuda işlem yapan nöronlar siz farkında olmasanız da bu işlemi gerçekleştiriyor. Yani aslında bu nöronlar heran bu etkileşimi gerçekleştiriyor. Veya bir odadaki kokuya bir süre sonra duyarsızlaşma ve bu kokuyu algılamama nedeniniz kokunun odada yok olmaması değil beyninizden kaynaklı bir durumdur. Etkileşim bu konuda beyninizdeki koku reseptörleri ile devam eder ama siz bunu algılamazsınız. Bu nedenle Evrende bir nesne diğeri ile etkileşim kurmaz dediğimiz durumlarda bile aslında etkileşim vardır ancak bu etkileşim örneğin bir cismin içinden geçme hali gibi etkileşimlere veya eş güdümlülüğe dayanır. Aksi halde hiç bir etkileşimsiz durum evrende gerçekleşmiyordur. Bunlar ise aslında tamamen kuantum seviyesinde gerçekleşir. Kuantum fiziği klasik fizik diye bir ayrım yoktur. Evrenin fiziği kuantum fiziğidir. Bütün etkileşimler evrende kuantum fiziğine göre gerçekleşir. Bizlerin algılama biçimine göre evren çok başka şekilde işliyor. Bizler daha önce size yazdığım tanımlama alışkanlıkları ile olanı biteni çok basite indirgemiş ve alışmış olarak algılıyoruz oysa olan bitenler inanılmaz kompleks durumlara dayanıyor. Evrim ağacında bir bıçak havucu nasıl kesiyor buna dair bir yazı var bu yazı bu konuda size bir fikir verecektir. Gerçekte gündelik en basit etkileşimler bile henüz gerçekte açıklanmış değildir. Bunun sebebi de yukarıda açıkladığım aslında evrende herşeyin ve tüm etkileşimlerin gerçekte kuantum fiziğine dayalı gerçekleşiyor olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. F. Crick. Şaşırtan Varsayım. ISBN: 9789754030693. Yayınevi: Tübitak Yayınları.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close