Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Işık
Üye 11 Eylül
2

İnsanlar, genetik açıdan daha kuvvetli bebekler doğurmak için mi farklı ırklardan daha fazla hoşlanmaktadır?

Akraba evliliklerinde zararlı çekinik ve baskın genlerin üst üste denk gelmesi sonucu hasta çocuklar doğduğunu biliyoruz. Peki canlılar bunun önüne geçmek için evrimsel süreçte bir mekanizma geliştirmiş olup daha farklı ırklara ilgi duymaya meyilli olabilirler mi? ÇünküBizim kültürümüzde de cinsel yönden yabancılara karşı ekstra bir sempati vardır
325 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 11 Eylül

Eş ve arkadaş seçimlerimizde dış görünüşten etkilenmenin haricinde genetik uyumun da arandığı, fakat bunu farkında olmadan yaptığımız pek çok deney ile ortaya konmuştur.

Yapılan deneyde; erkek deneylere kullandıkları T-shirt giysilerini en az 2 gün boyunca değiştirmeden ve banyo yapmadan kullanmalarını, parfüm ve benzeri koku veren ürünlerden uzak durmaları söyleniyor. Deneyin 3. gününde T-Shirt giysiler kadınlara koklatılıyor ve hangi kokudan daha çok etkilendikleri soruluyor. Deneyin sonucu çok ilginç; kadınların seçimi ile MHC geninin nükleotit dizilimi arasında ciddi bir ilişki olduğu anlaşılıyor. Deneyi tersten yaparsanız, yani kadın çamaşırlarını erkelere koklatırsanız da aynı sonuç çıkıyor.

MHC geni nedir? Bu gen öncelikle kişiye özel kokuyu belirliyor, her farklı dizilim kişiye has kokuya neden oluyor. MHC geninin tek görevi elbette bu değil; enfeksiyonel hastalıklarda vücudun dirençli olmasını sağlayan antikorları üreten genetik şifreyi de içeriyor. Geldik işin en can alıcı noktasına: Her kadın kendi MHC diziliminden en uzak olan erkeğin kokusunu bir o kadar çekici buluyor. Çünkü ebeveynler arasında MHC geni ne kadar farklı dizilimlerden oluşursa, doğacak çocuğun bir o kadar enfeksiyonel hastalıklara karşı direnci artıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bildiğiniz gibi sağlıklı toplumların oluşabilmesi ve genetik hastalıkların azalması için geniş bir gen havuzuna ihtiyaç duyuluyor. Yani her birey kendinden bir o kadar uzak gen dizilimi olan eşi bir şekilde daha çekici bulabiliyor. Bu elbette bilinçli yapılan bir şey değil, ancak evrim süreçleri bizlere bu özelliği kazandırmış görünüyor.[1]

Kaynaklar

  1. S. T. Y. Yazılar. Eş Ve Arkadaş Seçiminde Genlerin Rolü. (13 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: Genetik | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 11 Eylül

Bilimsel açıdan bakıldığında, modern genetik ve antropolojik araştırmalar, insanlarda biyolojik anlamda “ırk” kavramının geçerli olmadığını göstermiştir. Yani, insanlar arasında genetik olarak belirgin ve ayrıştırılabilir ırksal sınıflamalar yoktur.

Ancak soruya insanlar genetik açıdan daha sağlıklı bireyler doğurmak için mi aile dışındaki bireylerden daha fazla hoşlanırlar mı diye cevap verecek olursak; genetiksel anlamda daha dirençli bireyler oluşturmak adına yaşanacak birleşmeler “heterosis” olarak bilinmektedir ancak insanlar çoğu zaman bunu farkında olmadan doğal olayların sonucunda yapmaktadır.

Söz konusu birliktelikler genellikle kültürel sosyolojik ve psikolojik konulara bağlıdır, kişinin içerisinde doğduğu ve büyüdüğü çevrenin normları, oluşturdukları kültür kişinin seçimlerini asıl şekillendiren unsurlardandır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Donald A. Levin. The Origin, Expansion, And Demise Of Plant Species : Levin, Donald A : Free Download, Borrow, And Streaming : Internet Archive. (8 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close