Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Gerenli
Efe Gerenli
36K UP
Üye 11 Ekim 2020 3 Cevap
4

İnsanlar gelecekte eşeysiz üremeye doğru evrimleşebilir mi?

Bildiğim kadarıyla insanda cinsel çiftbiçimlilik azalıyor,yanlışım varsa düzeltin,bu nesiller geçtikse seksin yok olmasına sebep olur mu?
2,128 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 13 Ekim 2020

İnsan gelişiminin ileri noktalarını öngörme çabası açısından soru iyi.

Güdü - sürüngen beyin homosapiens in yaşamda kalma mücadelesinin merkezini oluşturdu. Yaşamda kalma tür bazında, üreme ise türe bağlı birey bazında varolma kodunun dışa vurumu oldu. Ancak hızlı değişim, yaşamda kalmaya çalışan bir biyoloji yerine, yaşamda konfor arayan bir forma evrildi gibi görünüyor. Üreme tür bazlı bir yaşamda kalma faaliyetinin bireydeki yansıması iken, artık birey bazlı bir yaşam tarzına geçilmekte. Hatta tedaviler bile bu anlamda sorunlu genetik yapıların daha önce elenmesi, sağlam genetik kodların aktarılmasının önüne geçmesi yönüyle aynı rolde görülebilir. Birey bazlı yaşam, şu anda görülebilir olan kısım. Transhümanizm gibi bir gerçek yanıbaşımızda bizi bekliyor. Akıllı saat bileklikler, bu yeni insan yapısının start göstergesi ve beyin bilgisayar birleşimine giden yolun basit öncülleri. İşte yakın gelecekte bedene bağlı cinsel ilişkinin azalması hatta yok olması durumu oldukça muhtemel gibi görünmekte. Dünya insanın bu doğa karşıtı berbat yaşam tarzına bir süre daha dayanabilirse, şımarık ergen insan türü kendi doğasına da yoğun müdaheleler yapacak. Belki çok fazla meşrulaştırıcı neden ortada dolaşacak transhümanizmi destekleyen. Ancak bunun ileri sonuçları hakkında fikrimiz yok. Gün boyunca bilgisayar başında çalışan bireyler olarak, dijital bir ortama bağlanmış beynimizle yaşamak oldukça sıradan olacaktır. İşte bu ve benzeri durumlar, daha zihin temelli bir yaşam tarzına geçişi sağlayacak zamanla. Bu zamana kadar hiç olmamış biçimde bütün sosyal, eğitim, mesleki ihtiyaçlar dijital entegre sistemleriyle halledilebilecek. Belki daha başka özel ihtiyaçlar da. Günümüzde bile evlilik artık elenmeye başlayan bir yaşam tarzı olmaya başlamışken, yeni dijital merkezli yaşamda birey o kadar merkezde olacak ki, evlilik domestik, eski ve modası geçmiş bir yaşam şekli görülecektir.

Tabii ki, homosapiens in genetik yapısı henüz mağaradaki haliyle olduğu, biyolojik fabrika ayarlarının da o mağaradaki haliyle durduğunu düşünürsek, yaşanacak sorunların da kaçınılmazlığı aşikar.

Tüm Reklamları Kapat

906 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tc Unutmaz
Tc Unutmaz
2,585 UP
İrfan Unutmaz. 13 Ekim 2020

Bence, (eğer soruyu soran arkadaşın eşeysizden amacı, bölünme ile çoğalma ise), insanların gelecekte eşeysiz üremeye doğru evrimleşmesi diye bir durum asla ve asla olmaz, olamaz. Soruya uzun uzun biyolojik olarak bir yanıt vermeden önce, mantıksal açıdan buna olanak yok. Çünkü, biyolojik evrim eşeyli üremeden (ökaryot hücreler) sonra sıçrama yapmıştır ve 4 milyar yıl sonrası insan evrilmiştir. Eşeysiz üreme, bölünmeyle, ama hücre düzeyinde gerçekleşen bir üreme çeşididir ve salt kendini kopyalamaktan ibarettir. Hücre bölünerek çoğalır ve yaşamı sürdürür, ama çeşitlilik olmaz ve asla insana ulaşamaz. Bu tarz üreme ilkel tip tek hücrelilerde (prokaryotlar) görülür. İnsan ise son derece karmaşık bir (ökaryot) canlıdır. İnsanın bölünmesini düşünmek tam bir şaka olur...

Tüm Reklamları Kapat

528 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evren Gunduz
Istanbul'da yasayan bir sanatçı 31 Mart 2024

Sorunun hucresel bolunmeyle bir ilgisi oldugunu sanmiyorum. Nasil olabilir ki?

Soru gelecekteki evrimimizle ilgili oldugundan soyle cevaplanabilir kanimca. Gelecekte eseysiz ureme, kok hucrelerden yumurta ve sperm uretip dollendirme ve bu embriyolarin doguma kadar olan gelismeleri, anne rahmi yerine kuvezler kullanilarak gerceklestirilmesi, yapilan arastirmalar da dikkate alindiginda cok da uzak bir gelecekmis gibi gorunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close