Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 28 Ocak 2020
1

İnsanlar evrimi neden reddediyor?

Asıl yüzleşmekten korktukları şey inançlarını yitirmek mi?
471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot 29 Ocak 2020

Kendini dindar olarak tanımlayıp rasyonel düşünceye uzak durmayı meşru gören kitleler, sadece evrimi reddetmiyor, bilime de sırtını dönmüş durumda. En temel neden başta rasyoneliteyi kaybetmesi. Ancak bu sadece bir semptom. Asıl neden değil.

Biliyoruz ki, kilise baskısı bir dönem yazılmış incil içeriğine uymayan bütün görüş düşünce araştırmayı yok etmeyi misyon edinmişti. Sözde tanrı sözüne karşı gelinememesi durumu, net bilimsel bulgulara ulaşan insanların bile ölümüne neden olmaktaydı. İşte bu kilise baskısı ve hıristiyanlığın RUHBANlığı kutsayan yaklaşımları, müslümanların kültürüne sızmayı ve etkin olmayı başarması üzerine, tanrının sözünden bizim anladığımıza karşıt hiçbirşey ortaya konamaz, koyan olursa haindir dinsizdir, dindarlık kapanarak zikir çekmektir anlayışı hakim olmaya başladı. Sadece bu nedenle değil tabii ki. Ruhbanlık anlayışının, müslüman yaşam tarzına bilinçli olarak sızdırıldığına dair tarihsel bulgular var. Dine aitmiş gibi gösterilen yeni ritüel - sistemler kurgulanarak, gerçek hayattan kopmanın, kendine dönerek içe yönelmenin tek başına kutsanması söz konusu olmuştur.

Evrim inkarcılığı da hıristiyanlıktan bize geçmiş bir yaklaşımdır. Kutsal kaynaklarda yaratılışın başlangıcına dair herhangi net bir ifadenin geçmiyor olmasına rağmen, kişiler sadece bilimsel argümanların TANRI YARATMIŞTIR demiyor olmasından bile rahatsızlık duyarak, abiyogenezin ya da türlerin genetik varyasyonlarla değişimini tanrı yaratımına alternatifmiş gibi algılanması söz konusu olmuştur. Diğer yandan bilimsel evrim teorisi yanında darwinizm olarak bilinen, dinlere karşı odakların, evrimi tanrı yaratımına karşı tez olarak sunması da konuyu kutuplamaya iten bir faktör. Çünkü zaten bilimsel literatüre uzaklığı fersah ile ölçülen dindar kesimin, bilimsel evrim ile darwinist odakları ayıracak bakış açıları söz konusu olamamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bu kişiler sadece evrim teorisine değil, bilime de mesafeli, şüpheci durmaktalar. Bütün bilim insanlarının ateist olduğunu zannetmekteler. Bilimin tanrısal metinlere karşı olduğunu zannetmekteler. Kırmızı asa, sözler köşkü vs vs oluşumlar tamamen bu kriterlere uyan, belli bir düşünceyi kutsayıp temel alıp, diğer bütün bakış açılarını dışlayıp yargılayan yaklaşımlarıyla rasyonaliteden kopmuş gençler malesef. Onlar, toplumdaki bu tarz kişileri temsil eden simgeler. Yani böyle düşünen kitlelerin, sosyal dışa vurumu.

Rasyonalite ile barışmamış bir bakış açısı sağlıklı olamaz.

Rasyonaliteden bağımsız İYİLİK söz konusu olamaz.

167 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close