Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

İnsanlar eksikliklerini giderecekleri maddeyi anlayabiliyor mu?

Yani demir eksikliği olan birisinin canı kum çekebiliyor mu?
222 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yakup Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

Elbetteki bu tip vakalar vardır ve bu duruma "Pika Sendromu" denir

Pika, genellikle normal olmayan nesneleri yeme isteği veya davranışıdır. Bu davranış, özellikle de demir eksikliği anemisi, çinko eksikliği, sodyum eksikliği veya diğer tıbbi durumlardaki besin eksiklerinde kağıt, kalem uçları, toprak, kum, saç, taş, demir parçaları, boyar maddeler, cam parçaları ve hatta hayvan dışkıları gibi maddeler devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığıdır. Halk arasında daha çok toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Ancak, bazı kişilerde nedeni tam olarak belirlenemeyen bir durum olarak da görülebilir.

Pika, insanlar için potansiyel olarak tehlikeli olabilen nesneleri de içerebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pika teşhisi, diğer tıbbi durumların ekarte edilmesi ve bir doktor tarafından yapılacak bir değerlendirme ile konulur. Pika genellikle, altta yatan tıbbi durum tedavi edilirse ortadan kalkar.

Bu tip bir durumda kendi iç güdü ve isteklerimizle hareket etmemeli ve en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurup uzman bir hekimden yardım alınmalıdır, uzmandan alınan yardım sonucu gerekli olan tahlil ve incelemeler yapıldıktan sonra doktor kontrolünde vücudun ihtiyacı olan eksik besinler takviye olarak alınır ve tedavi süreci başlar.

Hastanın tedaviyi reddetmesi veya hiç başlamaması durumunda vücudunda eksik olan besinleri karşılamak için yediği maddeler çok ciddi yaralanmalar, sağlık sorunları ve hatta ölümle sonuçlanabilir, ayrıca tedavi dışında yenilen, kullanılan maddeler belli bir süre sonra kişinin bağımlılığını kazanıp işlerin dahada tehlikeli ve zor bir evreye girmesine neden olabilir.

Sağlıklı günler dilerim. [1]-[2]-[3]

Kaynaklar

  1. C.Clinic. Pica: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment. Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Holm. Everything You Need To Know About Pica. (17 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
  3. B.Sarıarslan. (Bilgilendirici Araştırma, 2023). Pika Sendromu Araştırması.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close