Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanlar çocukluk/gençlik döneminde aynı eğitimi alsalardı toplumsal açıdan sonuç nasıl olurdu?

Eğitimsel,kültürel,ahlaki,sosyal vb. eğitimler her bireye aynı açıdan anlatılırsa ve kurallar/olaylara karşı bakış açısı kesin çizgilerle konulursa iyi/kötü veya merhametli/merhametsiz gibi zıt kavramlar yine ortaya çıkabilir miydi? Yoksa oran az olsa da gensel faktörler etkisini gösterip yine bu çatışmalar çıkar mıydı?
111 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arda Atakan Ergül
Lise Öğrencisi

Merhaba, Enes. Zihniyet, fikir hayatı, duygu ve düşünceler bireyden bireye oldukça büyük farklılıklar gösterebiliyor. Aynı eğitimi almak derken, bunu eğitim seviyesi olarak ele alacağım. Eğitim seviyesinden bahsedecek olursak, örneğin eğitim seviyesi yükseldikçe insanlar, dinden, bağnazlık, yobazlık, tutuculuk (muhafazakarlık) ve daha birçok bunun gibi benzer durumun olma ihtimali daha düşük olmaktadır ama bu her okumaya, araştırmaya, sorgulamaya başlayanın az önce söylediğim mevcut düzeyini hiç azaltmayabilir, düşürmeyebilir, hatta arttırabilir bile! Şu an sadece din üzerinden de bir örnek verdim, dine saldırı gibi bir durum yok ortada, lütfen yanlış anlaşılmasın. Sadede gelelim, insan düşünsel anlamda özgür ve çeşitli bir varlıktır. Herkese aynı sözler söylenseydi bu onları kişilik, yaklaşım gibi bazı etkenlerden ötürü daha farklı şekillerde etkileyebilmekte, yönlendirebilmektedir. Ama insanın düşünsel anlamda özgür bir varlık olmasının yanında üstüne farklı şekillerde eğitim almaları, yetiştiği aileler, çevre, edindiği deneyimler onu daha da çeşitli şekillerde düşünmeye itebilmektedir. İşin ilginç kısmı, yetiştiği ailenin veya çevrenin diğer etkenlere göre daha çok rol aldığını görüyorum. Yine yanlış anlaşılmasın, şimdi söyleyeceklerimde insanları sınıflandırma, yargılama, yaftalama gibi bir amacım yok. Ama sıradan insanların ben çevresi ve büyüklerinin (ebeveynlerinin) dediklerini, yaptıklarını daha çok tekrarlama eğiliminde olduğunu gözlemliyorum ve sorgulamadıklarını fark ediyorum onlara söylenenlerin. Fazla uzattım, sizin söylediğiniz eğitimsel, kültürel, ahlaki, sosyal vb. açıdan her şey aynı şekilde anlatılsaydı, bence genetik faktörler yine etkisini gösterirdi. Nedense bence zaten dediğiniz şeyin zaten şu anda geçerli olduğunu düşünüyorum, insanlara ne yapılması, nasıl davranılması gibi şeylerin bence zaten aynı şekilde anlatıldığını düşünüyorum, insanların akıllarının kullanılmasına pek müsaade edilmemekte, hep aynı yol öğretilmekte birçok konuda. Her bireye sıradan bir hayat aşılanmaya çalışılıyor, çoğu kişinin gelecek hayali, bir ev ve bir araba satın almak! Çoğu kişinin değişiklik yapmak gibi bir derdi yok ya da değişiklik yapacak güçleri (maddi, manevi) ya da cesaretleri yok. Ama tabii tersi olunca sözü edilen kişi hemen; marjinal, değişik, çılgın, tuhaf diye yaftalanabiliyor. Bu biraz taraflı, öznel bir cevap olmuş olabilir, evet ama yine de cevaplamak istedim :). Umarım açıklayıcı olmuştur. Linkte de verdiğim din örneğini görebilirsiniz. saygılarla.

Kaynaklar

  1. Nigel Barber. Why Are Educated People More Likely To Be Atheists?. (19 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close