Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İnsanlar bir yaratıcıya inanma eğilimindeyse ve buna ihtiyaç duyuyorlarsa, inanmayanlar bu ihtiyacı nasıl karşılıyorlar? Bu eksikle nasıl baş ediyor?

O boşluğu nasıl kapatıyorlar?
3,174 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Güzel soru...

Yazacaklarım herkes için istisnasız geçerli olmayabilir ama genel yaklaşımla şunu söyleyebiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

Bir yaratıcıya inanan kişiler genellikle biz kimiz neyiz, neden buradayız, varlık amacımız ne, anlam nerede gibi sorularla yola çıkıyorlar ve bunlara bir cevap bulamayıp, verilmiş hazır cevapları kabul ediyorlar. Her şeyi yaratıcı yarattı, burası bir sınav, bizler de sınanıyoruz. İyi not alırsak ödül, alamazsak ceza vs.

Yaratıcıya inanmayan kişiler ise, inananların "bulamadığı" cevapları bulmuş değil çoğunlukla zaten aramayan kişiler. Hatta ortada bir cevabın da olmadığını düşünen kişiler. Çünkü aranan şey aslında cevap değil "anlam" ve anlam arayışı hayli kişisel bir şey. Evrende bir anlam aramak duygusal bir ihtiyaç. Duygusal dünya ise akılla, mantıkla, bilimle vs. ile direk ilgili değil.

Buradaki ayrım, insanın, gerçekleri olduğu gibi kabul etme ya da etmeme eğiliminde gizli. Gerçekler ne kadar garip, anlamsız, saçma olursa olsun bunu kabullenme cesareti. İnanmayanların da inananların aradığı anlamın yerine koydukları şey de bu "gerçeği, ne kadar acı ya sarsıcı olursa olsun kabullenme gücü"nün verdiği dürüstlük hali. Yani "her şeyin bir anlamı olmalı" ihtiyacına karşılık bir anlam yaratmak bir kaçış, dürüstçe olmayan bir yaklaşım hatta bir yalan. Tanrıyı insanın yaratması da bu zaten. Ateistler ise "gerçek her ne ise onu kabullenme" halini bir erdem olarak görüyorlar genelde bu anlamın ta kendisi zaten. Bir anlama ihtiyaç duymayan kişinin, anlam arayışının yerine başka bir şey koymaya ihtiyaç duymaması da anlaşılır olsa gerek.

347 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ekrem Saygılı
Din felsefesi ile ilgili araştırmalar yapıyorum/tıp doktoruyum.

Aslında sorulması gereken soru şu insan neden anlam arayışı içindedir? Evrimsel açıdan baktığımızda gelişen beyin neden-sonuç döngüsüyle örülmüştür. Örneğin yağmur yağarsa ıslanırsın, ıslanırsan üşürsün, üşürsen ısınmak için ateş yakarsın gibi hep bir nedensellik var. Herşeyin bir nedeni olması nedensellik örüntüsü insanın; yaşamının da yaşamın anlamının da nedenselliğini sorgulamaya itmiştir aslında bu en basit örüntü ile en karmaşık olanı bulamayan insan evrimsel süreçte mistik ve ispatlanamayan dış faktörlere inanma gereği duymuştur zira cevap bulamadığı bir nedensellik vardır ortada ve hala cevap bulamamıştır bu bence cevap bulunamayacak bir sorudur çünkü bu soru neden sonuç örüntüsü ile cevaplanamaz tanrıya inanıyor musunuz demek atıyorum internete inanıyormusunuz demek gibi saçma bir sorudur belkide.. zira İnternetin var olduğunu bilirsin ama ona inanmazsın. Kendinden güçlü olan bir yaratıcıya inanma ihtiyacı evrimsel süreçte kendinden güçlü olana sığınma, korunma ve yaşamak için ihtiyaç duyan insanın hayatta kalma iç güdüsünün, korunma iç güdüsünün bir tezahürüdür diye düşünüyorum.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close