Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sivasli Istari
Üye 27 Kasım 2019
6

İnsanın neden kuyruğu yok ama kuyruk sokumu var?

Tüm maymunlar kuyruklu bir primattan gelip daha sonra kuyrukları köreldiği için mi böyle bir organımız var ?
15,694 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yağız Bayrakçı
Yağız 27 Kasım 2019

İnsanda kuyruk üretimi gebeliğin daha 4.haftasında başlar ve anne karnındayken 31-35. günlük olduğumuzda, kuyruğumuz en büyük uzunluğuna ulaşır.

Ancak evrimsel süreçte edindiğimiz programlı hücre ölümü denen genler sayesinde, kuyruğu üreten hücrelerimizi öldürürüz ve kuyruğumuzu yok ederiz.Tabii kuyruk sokumumuz varlığını devam ettirmektedir.

Hatta kimi zaman kuyruklu doğanlar bile oluyor.Tabii ki bu kuyruk, omuriliğin gelişimi ve kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu için, tıbbi müdahalelerle doğum sonrası alınmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki biz bu Kuyruğu Nasıl Kaybettik:

İnsansı maymunlar ağaçtan inmeye başladığı ilk zamanlarda (ki bu “geç oliyosen dönem” isimli bir dönem olup, 23 milyon yıl öncesine denk gelmektedir), kuyruk yitirilmeye başlamıştır.

kuyruğun kalkma sebebi ise, iki ayak üzerine kalkma (bipedalizm) ve ağaçtan inip karasal yaşama geçme (terrestial yaşam) ile birlikte; kuyruğun eski işlevini yitirmesi ve artık üretilmesinin boş yere enerji harcanması anlamına gelmesidir.

3,131 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (27 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Lise Öğrencisi 29 Kasım 2019

Türümüzün eskiden kuyruğu vardı. Kuyruk sokumu ise kuyruk ile vücudu birbirine bağlayan organdı. Ancak şu anda kuyruğumuz yok bu nedenle kuyruk sokumuna körelmiş organ diyebiliriz.

Kuyruk sokumu gibi körelmiş organların hala vücudumuzda olmasının sebepleri şu şekilde olabilir:

  1. Eski işlevini yitirmiş olmasına rağmen evrimsel süreçte yeni bir işlev kazanmaı
  2. Organın evrimsel süreçte körelmeye devam etmesi (yani günümüzde tam olarak körelmeyen bu nedenle körelmeye devam etmesi).
  3. Organın vücudumuzda çok fazla yük teşkil etmemesi

Tüm Reklamları Kapat

3,651 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (29 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close