Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
12

İnsanın iki gözü ve ortasında da burun olmasına rağmen neden gördüklerimiz tek bir görüntü halinde?

794 görüntülenme
İnsanın iki gözü ve ortasında da burun olmasına rağmen neden gördüklerimiz tek bir görüntü halinde?
İnsanın iki gözü ve ortasında da burun olmasına rağmen neden gördüklerimiz tek bir görüntü halinde?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle beyindeki görme merkezi tektir. Bu nedenle iki gözden beyne giden görüntü birleştirilir. Bu birleştirme ile hem daha geniş açılı bir görüntü oluşur hem de derinlik algısı daha fazla yani 3 boyutlu görüntü elde edilmiş olur. Bir nevi burada üst üste bindirme durumu vardır. Muhtemelen şuan kullanılan 3 boyutlu TVlerdeki mantık da gözdeki durumdan esinlenilmiştir. Çünkü bu tvlerde de iki görüntü üst üste bindirilerek derinlik algısı oluşturuluyor.

Son olarak beyindeki benlik deneyimi tektir. Sadece görüntü değil sesler de görüntülerle tek bir bütünlük halinde benlik deneyiminde birleştirilir bütünleştirilir. Üstelik ses (temporal lob) ve görüntü (oksipital lob) beyinde ayrı merkezlerde işlenmesine rağmen bu durumu beyin oluşturur. Yani gözlerden farklı olarak ayrı merkezlerde işlenen veriler söz konusu olmasına rağmen beyin bunları tümleşik hale getirir. Bu nedenle de bilincin (bilinç deneyiminin) (indirgenemez) bütünlüğünden bahsedebiliriz. Çünkü tek başına parçalar bütünü tanımlamaya veya açıklamaya yetmez. Ayrıca benlik deneyimindeki bu bütünlük durumunun nasıl oluştuğu beyinle ilgili en önemli ve çözülememiş meseledir desek yanlış olmaz.

Beynin bizim 'bilgimiz dışında' neler yaptığına dair bilgiler için ekteki kaynağı okuyabilirsiniz. [1]

Tüm Reklamları Kapat

125 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2013). Incognito: Beynin Gizli Hayatı. ISBN: 9786051980010. Yayınevi: Domingo.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Remzi Dağ
Remzi Dağ
2,784 UP
Biyoloji kaşifi

Öncelikle görebilmeniz için görünür ışık bölgesinden gözünüze foton gelmeli. Bu ışınlar görme sinirlerinin olduğu sari noktaya düşmeli. Aksi halde net göremeyiz. Burda baktığın cisim ters durur ama beyin onu düz olarak algılar. SORUNUN CEVABI: İki gözden çıkan sinirler Optik kiyazma denilen yerde birleşir. Burası işte Çok ilginç bir yerdir. Sağ gözünden gelen sinirler beynin sol kortexine, sol gözünden gelen sinirler beynin sağ kortexine gider. Bu birleşme yerine Görme korteksi denir. Buraya gelen görüntü birleştirilerek baktığın şeyin şekli, rengi, vs. Olduğu anlaşılır. Mesela benimde aklıma şu gelir: burnumuzu neden göremiyoruz? Gözümüzün önünde olmasına rağmen... iyi günler [1][2] buraya da kaynağı koydum. Bak istersen.

137 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U. Schwabe. (2012). Arzneiverordnungs-Report 2012. ISBN: 9783642292422. Yayınevi: Springer-Verlag.
  2. K. Hayashi. (1926). Sieben- Und Mehrstellige Tafeln Der Kreis- Und Hyperbelfunktionen Und Deren Produkte Sowie Der Gammafunktion. Yayınevi: Springer.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close