Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kemal Gölcü
Kemal Gölcü
23K UP
Üye 27 Şubat 2024 1 Cevap
2

İnsanın günümüzdeki gelişmişlik düzeyi evrimi yavaşlatmış ve ya durdurmuş olabilir mi?

İnsanın şu anki teknolojik seviyesi ve gelişmişlik düzeyi diğer canlıların evrimindeki bazı bölümleri engelliyor olabilir mi?
298 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 27 Şubat 2024

İnsan faaliyetleri ve teknolojik gelişim bırakın evrim sürecini yavaşlatmayı müthiş bir ivme kazandırmıştır.

Eğer her sabah kalkıp dışarı çıktığınızda "bugün de kuşlar, kediler, köpekler aynı gözüküyor evrim yavaşlamış olmalı" diyorsanız, evrim sürecinin işleyişini yeterli anlayamadığınız sonucu çıkabilir. Güncel haber akışından bir kaç örnek vererek anlatmaya çalışayım.

-Bir kaç yıl öncesine kadar pek çok kişi aslan ve balon balıklarının adını bile bilmezdi. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği Türkiye'yi kuşatan denizlerin ısısını artırmış ve doğal habitatı olmayan balıkların istilasına neden olmuştur. Oldukça baskın olan bu türler deniz yaşamını olumsuz etkilemektedir, pek çok tür ya değişen çevreye uyum sağlamak üzere değişecek ya da yok olacaktır. Bu durum sadece ülkemize has bir durum değildir, Dünya'nın pek çok bölgesinde benzer durum yaşanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

-Yerleşik hayata geçtiğimizden bu yana yapay seçilim yolu ile pek çok bitki ve bitki tohumu ıslah edilerek bambaşka türlere dönüştürüldü. Aynı durum besi hayvanları için de geçerlidir. Vahşi ortamda yılda sadece bir kaç yumurta veren tavuklar neredeyse günde iki kez yumurta vermektedir ve son 70 yılda ağırlıkları neredeyse 2,5 kat artmıştır. Diğer besi hayvanları için de durum aynıdır; süt inekleri normalin kat kat üstünde süt verirken, et için yetiştirilenlerin ağırlıkları artık 1 tonun üzerine çıkmıştır.

-İklim değişikliği, çevre sorunları nedeniyle değişen çevre şartlarına uyum sağlayamayan pek çok tür yok olmuş veya yok olmanın eşiğindedir. Türlerin yok olması başkaca türler için fırsat anlamına da gelebilir. Pek çok bilim insanına göre 6. büyük yok oluş şu an yaşanmaktadır.

-Kaçak avcılıktan ilgin bir örnek: Filler çok değerli olması nedeniyle dişleri yüzünden avlanmaktadır. Fillerde nadir görülen bir mutasyon nedeniyle bazı filler dişsiz olarak doğmaktadır. Bu filler avlanmadığından bu mutasyona sahip dişsiz fil sürüleri oluşmuştur.

-Hastalandığımız zaman kullandığımız antibiyotikler yüzünden pek çok virüs ve bakteri bu ilaçlara bağışıklık kazanmıştır. Hastane mikrobu buna en güzel örnektir. Artık çok zorda kalmadıkça doktorlar antibiyotik yazmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

-Gelelim bizlere; Son yüzyıl içerisinde makineleşme ve teknoloji insanları daha hareketsiz hale getirmiştir. Geçmişe göre obezite ve şeker hastalığı fazlasıyla artmıştır. Hazır gıdaların tüketimi yeni nesillerin çene ve diş yapısını etkilemiştir ve 20 yaş dişi pek çok kişide artık çıkmıyor. Gıdaya kolay ulaşım ve yeterli beslenme yeni nesillerin boy ortalamasını da yükseltmiştir. Bu değişim hızı devam ederse çok yakın gelecekte daha farklı değişimleri gözlemek mümkün olabilir.

Yukarıda bahsettiklerim sadece güncel haber akışına göre yapılan değerlendirme ve gözlemlerdir. İşin detayına girerseniz son yüzyıl gibi kısa bir sürede olanlar gerçekten şaşırtıcıdır. Çok iddialı olmak istemem ama canlılık tarihinde bu denli hızlı değişim ancak çok sıra dışı durumlar söz konusu olduğunda gerçekleşebilir. Bu çok sıra dışı duruma şu an insan faaliyetleri neden oluyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close