Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ayse Zuhre
Ayse Zuhre
1,216 UP
Üye
0

İnsanı öldüren nedir yani bir insan sorunsuz bir şekilde yaşıyorsa 70/80yasina geldiğinde onun ölümüne sebep olan şey nedir?

254 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
201K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Sorunsuz! Neye göre?

Normal koşullarda ve standart doğada türümüzün karbon alaşımlı ömrü kırk yıl. Ancak gelişen teknoloji ve tıp ‘mucizesi’ bunu iki katına çıkarmış durumda. Bizi hayatta tutan şey sadece bünyemizin dışarıdan (bitki, hayvan ve bil cümle doğadan besin olarak aldığı ) enerji transferi değil, aynı zamanda bu enerjiyi işleyecek bünyenin işleme kapasitesi ile ilgilidir.

Bu enerjiyi işleyecek kapasitenin kusursuz çalışması durumunda bile bunun bir sınırı vardır. Tıpkı bir araba motorunun ömrünün oluşu gibi. Kalp, böbrek, dalak, vb. bir çok organımız zamanla aşınır ve ömrünü tüketir. Onun yerine yapay olanını koymadığımız sürece ömrümüz onun ömrü ile sınırlanır.

Tüm Reklamları Kapat

İskelet sistemimizin olağan aşınması, yeni hücre üretiminin yaşa bağlı yavaşlaması ve ölen hücrelerin yerine yenilerinin aynı hızda üretilememesi ( yaraların iyileşme süresinin yaşa bağlı oluşu örneğinde olduğu üzere) , yani Telomer adı verilen DNA’nın ucunda yer alan , genetik bilgiyi koruyan ve her bölündüğünde kısalan kapağın ; benden buraya kadar demesi , her şeyin olağan olduğu durumlarda bile nokta sebebidir.

Bu bir bakıma canlı bedene verilen bir kredi gibidir. Hor kullanırsak çabuk tükenen, idareli kullansak da bugün mevcut teknoloji ile bile sınırı olan bir kredi.

Modern çağda ilkel koşullara mahkum olan için halen 40-50, hor kullanan ve ya kullanmak zorunda olan için 70-80 , idareli kullanan veya kullanma koşulu olan için 80-90, üstüne teknolojik destek alabilecek için 100-110 ve ötesi bilimin büyütecinde…

Fakat ötesi bir hayal. Bunun gerçek kılınması bizi biz yapan şeylerden tavizi gerektirir. Yani bir bakıma karbon içerikli ham maddemize başka içerikler katmayı, yani makineleşmeyi… Buna ne kadar hazırız?

Tüm Reklamları Kapat

Zira buna çoktan başladık bile. Önce diş protezleri, ardından kalp pilleri, diğer el , kol, bacak protezleri ve belki de yapay organlar, alelade bir marketten gücümüz ölçeğinde alabileceğimiz birinci sınıf yahut ikinci el.

Kaçınılmaz gibi görünüyor...

Kaynaklar

  1. Ali Demirsoy. (2019). Ustaca Yaşlanma. Yayınevi: Asi Kitap. sf: 232.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close