Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hasan Hüseyin Varişli
Üye
2

İnsanı insan yapan özellikler nelerdir?

1,635 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Sert
Ali Sert
81K UP
Düşünür çok Düşünür

Bu soru çok önemli bir soru aslında. Fiziksel olarak mı; psikolojik, sosyolojik, kültürel ya da tarihsel açıdan mı ele alalım. Fiziksel açıdan ele alacaksak aslına bakarsanız diğer hayvanlardan çok bir farkımız yok ki şu özelliğimiz bizi hayvan olmaktan çıkarıyor insan yapıyor diyelim. Eskiden okul kitaplarında insan için konuşan ya da düşünen hayvan tanımı yapılıyordu. Dilinden anlamadığımız hayvanların konuşamadığını ya da düşünmediğini nereden çıkarıyoruz ki böyle hakaret ediyoruz zavallılara. Geriye kaldı ayakta durabilmek erektus durumu. Doğal yaşamda insanların iki ayağı üzerinde durmasının ne gibi bir avantajı vardı ki bu yönde evrimleştik. Doğanın en güçlü, en hızlı, en yırtıcı hayvanları dört ayağı üzerinde yürürken, ellerini kullanabilen hayvanlar da yürürken, koşarken dört ayağını kullanırken (istisnası aklıma gelmedi yok sanırım kanguru zıplarken iki ayak ama yürürken dört ayak mesela) neden biz iki ayak üzerinde durmaktayız. Doğa insana asil bir hayvan olabilmesi için böyle bir kıyak geçmiş sanırım.

Dolayısıyla bizim günlük hayatta kullandığımız ''insani değerler, insana yakışan tavır, insansı ya da hümanizm'' gibi kavramlar için ön plana çıkarabileceğimiz fiziki bir özelliğimiz yok. Öyleyse bu saydığımız kavramlar neyi ifade ediyor?

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Edis
Yazılımcıyım

Dik Yürümek

İlk insanlar ağaçlara tırmandı ve yerde yürüdü. Bu esneklik, onların çeşitli habitatlarda gezinmelerine ve değişen iklimlerle başa çıkmalarına yardımcı oldu.

Araçlar ve Gıda

Tüm Reklamları Kapat

İlk insanlar en az 2,6 milyon yıl önce büyük hayvanları doğradı. En az 500.000 yıl önce, ilk insanlar tahta mızraklar yaptılar ve onları büyük hayvanları öldürmek için kullandılar.

Bedenler

İlk insanlar farklı ortamlara yayıldıkça, sıcak ve soğuk iklimlerde hayatta kalmalarına yardımcı olan vücut şekilleri geliştirdiler. Değişen diyetler de vücut şeklinde değişikliklere yol açtı.

beyinler

Tüm Reklamları Kapat

İlk insanlar yeni çevresel zorluklarla yüzleştikçe ve daha büyük bedenler geliştikçe, daha büyük ve daha karmaşık beyinler geliştirdiler.

Sosyal hayat

Yiyecekleri paylaşmak, bebeklere bakmak ve sosyal ağlar kurmak, atalarımızın çevrelerinin günlük zorluklarını karşılamalarına yardımcı oldu.

Dil ve Semboller

Pigmentlerden matbaalara kadar, semboller insanların yaşama şeklini değiştirdi ve öngörülemeyen bir dünyayla başa çıkmanın yeni yollarını sağladı.

İnsanlar Dünyayı Değiştirir

Sadece son 12.000 yıl içinde türümüz Homo sapiens , yiyecek üretmeye ve çevremizi değiştirmeye geçiş yaptı. O kadar başarılı olduk ki, istemeden Dünya'daki yaşam tarihinde bir dönüm noktası yarattık.

108 görüntülenme
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close