Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Atlı
Salih Atlı
60K UP
Üye
2

İnsandaki öz farkındalık ve bilişsel gelişim genetik olarak tanımlanamıyor ama bilinçli olduğumuz aşikar. Bu paradoksla nasıl başa çıkıyoruz?

İçgüdülerin ötesine geçen bilişsel derinliğimize rağmen henüz bilincimiz olup olmadığı bilimsel olarak tartışmalıdır. Bilinçli değilsek tesadüflerle buraya kadar gelmiş oluyoruz ve geleceğimiz nasıl şekillenecek sorusu havada kalıyor denilebilir mi? ''Gen Kültür Birlikte Evrimi'' makalesi önemli!
575 görüntülenme
İnsandaki öz farkındalık ve bilişsel gelişim genetik olarak tanımlanamıyor ama bilinçli olduğumuz aşikar. Bu paradoksla nasıl başa çıkıyoruz?
İnsandaki öz farkındalık ve bilişsel gelişim genetik olarak tanımlanamıyor ama bilinçli olduğumuz aşikar. Bu paradoksla nasıl başa çıkıyoruz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Genetik kod, yaşamda kalmanın türe özel gereksinimlerini evrimsel süreçte şartlara göre eleyerek elde ettiği sonuç olarak görülebilir. Bu sonuç, yaşamda kalmayı öncüller. Ancak genetik yapının evrimsel süreçte bizim mantığımızla açıklanamayan sonuçları olmakta. Örneğin nöronların birlikte hareket ederek bilinci oluşturması gibi. (Tabii ki bilinç tam olarak bu şekilde olmuyor, henüz bilimsel olarak tam olarak açıklanabilmiş değil, ancak nöronal aktiviteden bağımsız da olmadığını biliyoruz) Yani her zaman standart bir gelişim modeli işlemiyor. Bu çelişki de değil. Hücre gruplarının özelleşmesi, çok hücreli yapıya geçiş de aslında akıl almaz bir üst sonuç. Tek hücrelilerin komün yaşama geçişleri yeni üst yapılı bir canlıyı oluşturma amacıyla olmuyor tabii ki. Bu beklenmeyen bir sonuç. Yine uzmanlaşmış hücre gruplarının hafıza (hafızanın yeri bilinmemekte olsa da), öğrenme, bilinçli farkındalık gibi sonuçların zeminini oluşturması da üst, beklenmeyen sonuçları bizim mantığımıza göre. Biz insan olma yönüyle ANLAM YÜKLEMEden duramıyoruz. Objektif olmak neredeyse imkansıza yakın bizim için. Olması gereken bir silsile var onun izlenmesi gerekiyormuş gibi geliyor mantığımıza, ancak henüz o kadar az şey biliyoruz ki, çoğu öngörümüz ahkam kesmek gibi olabiliyor. Bu yüzden bilimin metodolojisine ihtiyacımız bitmez.

Bu arada bilinçdışı, benliğin %95 i, ya da bazı otörlere göre daha fazlası, bilinç ise %5 ya da daha azı. Bilinç karar vermede oldukça -piyon- rolüne yakın gibi görünüyor. Hem biyolojik faktörlerin etkisinde, hem de milyonlarca yıllık tecrübe bankası bilinçdışının yönetiminde kaldığı için, fazla göstermelik bir etkinliği varmış gibi görünmekte. Çoğu zaman bilinçdışı ya da biyolojik faktörlerin belirlediği kararı onaylamak için mantıksal ya da duygusal BAHANELER üreterek kararın bizimmiş gibi hissedilmesini sağlayan taşeron gibi çalışmakta. Bu her ne kadar bizi rahatsız ediyorsa da, bu sistem sayesinde buzul çağları, küresel felaketlerden çıkıp türümüzü devam ettirebildik.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close