Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

İnsanda hafıza kaybı olması mümkün mü?

Oluyorsa hangi koşullarda olabilir?
1,631 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Evet birçok insanda geçiçi veya kalıcı hafıza kaybı olduğu biliniyor.

işte hafıza kaybına neden olabilecek daha yaygın şeylerden bazıları:

İlaçlar . Bir dizi reçeteli ve reçetesiz ilaç, hafıza kaybına neden olabilir veya hafıza kaybına neden olabilir. Olası suçlular şunları içerir: antidepresanlar , antihistaminikler , anti- anksiyete ilaçları , kas gevşeticiler, sakinleştiriciler , uyku hapları ve ameliyattan sonra verilen ağrı kesici ilaçlar.

Tüm Reklamları Kapat

Alkol , tütün veya uyuşturucu kullanımı. Aşırı alkol kullanımı uzun zamandır hafıza kaybının bir nedeni olarak kabul edilmektedir.

Sigara içmek beyne giden oksijen miktarını azaltarak hafızaya zarar verir. Araştırmalar, sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre yüzlere isim koymayı daha zor bulduklarını göstermiştir. Yasadışı uyuşturucular beyindeki kimyasalları değiştirerekanıları hatırlamayı zorlaştırabilir.

Uyku yoksunluğu . Uykunun hem miktarı hem de kalitesihafıza için önemlidir. Çok az uyumak veya gece sık sık uyanmak yorgunluğa neden olabilir, bu da bilgiyi birleştirme ve alma becerisini engeller.

Depresyon ve stres . Depresyonda olmak, hafızayı etkileyebilecek şekilde dikkat ve odaklanmayı zorlaştırabilir. Stres ve kaygı da konsantrasyonun önüne geçebilir. Gergin olduğunuzda ve zihniniz aşırı uyarıldığında veya dikkatiniz dağıldığında, hatırlama yeteneğiniz zarar görebilir. Duygusal bir travmanın neden olduğu stres de hafıza kaybına neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beslenme yetersizliği. İyi beslenme - yüksek kaliteli proteinler ve yağlar dahil - doğru beyin fonksiyonu için önemlidir . B1 ve B12 vitamini eksiklikleri özellikle hafızayı etkileyebilir.

Kafa yaralanması . Örneğin bir düşme veya bir otomobil kazasından kaynaklanan kafaya şiddetli bir darbe, beyne zarar verebilirve hem kısa hem de uzun süreli hafıza kaybına neden olabilir. Bellek zamanla kademeli olarak gelişebilir.

Felç . Bir felç oluşan kan beyin kaynağı tıkanması nedeniyle durdurulur kan beyin içine beyin veya bir kap kaçak kap. İnmeler genellikle kısa süreli hafıza kaybına neden olur. Felç geçirmiş bir kişi, çocukluk olaylarıyla ilgili canlı anılara sahip olabilir, ancak öğle yemeğinde ne yediğini hatırlayamayabilir.

Geçici global amnezi (TGA). Bu kısa süreli bir hafıza kaybıdır. Genellikle kendi kendine geçer ve herhangi bir zarara yol açmaz veya tekrarlamaz. Doktorlar bunun neden olduğundan emin değiller. Bazen, hipokampusta (beynin hafıza oluşumuyla ilişkili bölgesi) küçük vuruşlar görülecektir.

Demans . Demans , ilerleyici hafıza kaybının ve günlük aktivitelerde işlev görme yeteneğini engelleyecek kadar şiddetli olan diğer düşünce yönlerinin adıdır. Kan damarı hastalığı, uyuşturucu veya alkol kötüye kullanımı veya beyne zarar veren diğer nedenlerdahil bunamanın birçok nedeni olmasına rağmen, en yaygın ve tanıdık olanı Alzheimer hastalığıdır . Alzheimer hastalığı , ilerleyici bir beyin hücresi kaybı ve beynin diğer düzensizlikleri ile karakterizedir.

Diğer nedenler. Hafıza kaybının diğer olası nedenleri arasında, az çalışan veya aşırı çalışan tiroid bezi, yasadışı uyuşturucu kullanımı ve beyni etkileyen HIV , tüberküloz ve frengi gibi enfeksiyonlar yer alır .

Kaynaklar

  1. Mary A. D.. Memory Loss. (26 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2021. Alındığı Yer: webmd. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close