Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsan zamanla aptallaşır mı?

Müzik dinledikce,zararlı gidalar tüketip telefonla fazla vakit geçirdiğimde tüm zekami ve yaratıcılığımi kaybettigimi düşünüyorum Yazar olmak istiyorum sanki az önce söylediklerimi yapınca bir daha asla yaratıcı olamam gibi hissediyorum Bütün potansiyelimin sınırlarını zorlamak istiyorum bu alışkanlıklarımi birakmali miyim?
193 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager

İnsanların zekası ve yaratıcılığı zamanla değişebilir, ancak bu değişiklikler genellikle alışkanlıklar ve yaşam tarzı seçimleriyle ilişkilidir. Endişeleriniz haklı olabilir, ancak bazı alışkanlıkların zekayı ve yaratıcılığı nasıl etkilediği konusunda daha ayrıntılı bilgi faydalı olabilir:

Müzik Dinlemek:

  • Müzik dinlemek, özellikle sevdiğiniz türde müzik dinlemek, ruh halinizi iyileştirebilir ve stres seviyenizi düşürebilir. Ancak, bazı durumlarda, özellikle dikkat gerektiren işler yaparken, arka planda müzik dinlemek dikkat dağınıklığına neden olabilir. Çalışırken ya da yaratıcı bir iş yaparken sessiz bir ortamı tercih edebilirsiniz.

Zararlı Gıdalar Tüketmek:

Tüm Reklamları Kapat

  • Sağlıksız gıdalar, genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve bu durum beyin fonksiyonlarını da etkileyebilir. Dengeli bir diyet, beyin sağlığını ve genel bilişsel işlevleri destekler. Özellikle Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin gıdalar tüketmek faydalıdır.

Telefonla Fazla Vakit Geçirmek:

  • Uzun süre telefon kullanımı, özellikle sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı uygulamalarla zaman geçirmek, konsantrasyon ve odaklanma yeteneğini olumsuz etkileyebilir. Ekran süresini sınırlandırmak ve belirli zaman dilimlerinde telefon kullanımını sınırlamak yararlı olabilir.

Yaratıcılığı ve Zekayı Geliştirme:

  • Yaratıcılığı artırmak için düzenli olarak yazma pratikleri yapmak, farklı türlerde okuma yapmak ve yeni deneyimlere açık olmak önemlidir. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak ve zihinsel olarak aktif kalmak da bilişsel işlevleri destekler.

Alışkanlıkları Değiştirmek:

  • Alışkanlıklarınızı değiştirmek, zamanla yaratıcılığınızı ve zekanızı olumlu yönde etkileyebilir. Bu değişiklikler küçük adımlarla başlayabilir. Örneğin, her gün belirli bir süreyi telefon kullanımı dışında yaratıcı faaliyetlere ayırmak veya sağlıklı atıştırmalıklar seçmek gibi.

Yazar olma hedefinize ulaşmak için bu alışkanlıkları gözden geçirmek ve gerekirse değiştirmek, potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki bu tür değişiklikler zaman alabilir ve sabır gerektirir. Kendinize karşı nazik olun ve küçük ilerlemeleri bile takdir edin.[1][2]

Kaynaklar

  1. C. Duhigg. The Power Of Habit: Why We Do What We Do In Life And Business. ISBN: 9781400069286.
  2. C. Newport. Deep Work: Rules For Focused Success In A Distracted World. ISBN: 9781455586691.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close