Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Baki Yıldız
Baki Yıldız
57K UP
Üye
4

İnsan vücudu soğuğa alışabilir mi? Eğer alışabiliyorsa ne ölçüde ve nasıl olur?

Ne zaman kış gelse erkenden kışlıkları çıkartır giyer hale geliyoruz. Kalın giyinmeye alışan vücudumu şaşırtırsam çabucak hasta olabiliyorum. Tabi uzun süre buna bağlı olarak daha ince kıyafetleri giyersem sanki üşüme hissi sıklığım azalıyor gibi geliyor. %100 olmasa da büyük bi oranda alışma ve psikolojik olarak üşüme hissi oluştuğunu düşünüyorum
4,301 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Elektronik teknisyeni

Sadece insanlar değil birçok canlı soğuğa alışabilir. Fakat öncesinde tanım yapmanın uygun olduğunu düşünüyorum.

Burada "soğuğa alışmak" kavramı bireysel bir şey mi yoksa evrimsel bir şey mi?

Önce bireysel olarak ele alalım. Ben muhabbet kuşu beslemeyi seven bir insanım. Muhabbet kuşlarının soğuğa hiç gelemediği söylenir. Aslında bu çok da doğru değil. Muhabbet kuşu ve canlıların genelini asıl hasta eden şey ani ortam değişikliğidir. İki oda arasındaki farklı ısılar hasta eder genelde. Fakat sonbahardan itibaren dereceyi 2-3 günde bir 1 derece düşürecek olursanız, inanılması güç ama eksi dereceli soğuklarda bile yaşarlar. Fakat dediğim gibi öncesinde en az 1-2 aylık adaptasyon süreci olması koşuluyla. Bunun yanında vücut bağışıklıklarının da iyi olması gerekir. Bunun yolu da iyi bir beslenmeden geçer. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda gösterdiğimiz örnek bir muhabbet kuşu yaşamı ile ilgiliydi. Peki aynı başarıyı nesiller boyu sürdürebilmek mümkün müdür? Her canlı için evrimsel adaptasyon sağlanabilir demek bilimsel olmayacaktır. Söz konusu canlıda genlerden kaynaklı, ortama uygunluktan kaynaklı en ufak bir faktör var ise adaptosyon yüzdesi artar diyebiliriz. Ya da o canlıdaki hatalı bir mutasyon kendi anavatanında dezavantajlı olup üreyemezken koyulduğu ortamda avantaja geçebilir. Örneğin kar baykuşu, kar tilkisi gibi hayvanlar başka ekosistemlerde beyaz olarak doğmanın dezavantajı ile üreyemezken, karlı ortamda bu mutasyon veya albinizm gibi gen hataları söz konusu canlıyı avantajlı hale getirecektir. Muhabbet kuşu evrimsel adaptosyonunu düşünelim şimdi. İlk yıllarda elbette doğan yavruların büyük kısmı ölecektir. Fakat bağışıklığı güçlü olup hayata tutunanların yavruları da istatistiksel olarak daha güçlü olacaktır. Belki de albinizmden muzdarip olan yavrular ile sadece mutasyon farklılığından beyaz olan yavrular avcılardan daha iyi saklandığı için kar muhabbet kuşu diye bir cins ortaya çıkacaktır. Hatta senaryoyu biraz daha ileri götürürsek ayakları tüylü olan bir gen hatası ile doğan yavrular daha iyi ısınabildiği için muhabbet kuşları yapı olarak da değişmeye başlayabilir uzun nesiller boyu.

Buraya kadar bir muhabbet kuşu üzerinden açıklamaya çalıştım. Çünkü muhabbet kuşları üreme hızı, ömür ve mutasyon açısından iyi bir örnektir. İnsanlar üzerinden açıklarsak da yukarıdaki ile aynı durumlar yaşanır. Ki hali hazırda Dünya'nın en soğuk yerlerinde yaşayan insanlar bulunuyor. Eskimo'lar, Yakutistan'lılar, Alaska'da yaşayanlar ve orta asya ile uzak doğunun soğuk bölgeleri bunlara mükemmel örneklerdir.

Soğuk bölgelerde yaşamın insan üzerindeki etkisi yaşam şartları oluyor. Çevre koşullarından dolayı etin israf edilmediğini görüyoruz. Balık olsun, kırmızı et olsun kurutma, tütsüleme, salamura yapma gibi işlemlerden geçirerek daha fazla saklamaya çalışıyorlar. Bu şaşırtıcı değil aslında bugün de annelerimiz envai çeşit konserve yapar yaz sebzelerinden.

İkinci bir durum olarak ise insanlarda tüy oranı gittikçe azalmakta. Çünkü elbise diye bir şey icat ettik. Üzerine kılsız olmanın hemen hemen tüm dünya kültürlerinde ayrı bir yeri var. Ama elbise kullanmıyor ve böyle bir kültüre sahip olmuyor olsaydık adaptasyon olarak bu bölgedeki insanlar bildiğimiz kıllı olacaktı muhtemelen.

321 görüntülenme

Kaynaklar

  1. youtu.be. Soğuğa Adatasyon. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close