Talamus , duyulardan gelen bilgileri serebral kortekse gönderir ve alır . Serebral korteks, kısa ve uzun süreli hafızayı yorumlama ve işleme dahil olmak üzere birçok işlevi olan beynin örtüsüdür. Uykunun çoğu evresinde, talamus sessizleşir ve dış dünyayı duymazdan gelmenizi sağlar. Ancak REM uykusu sırasında talamus aktiftir ve kortekse rüyalarımızı dolduran görüntüler, sesler ve diğer duyumlar gönderir. Uç beyin de sesizleşir ama beyin aktivitesi çok düşük frekanslarda devam eder.[1]
Evrimsel bakış açısı rüyaların, canlıların hayatta kalabilmeleri için bir işlevi olduğu görüşünü öne sürer. Örneğin birçok insan rüyasında bir yükseklikten düştüğünü görerek irkilerek uyanmıştır. Evrimsel bakış açısı bu rüyayı, ağaçlarda uyuyan ve gece ağaçtan düşerek ölüm tehlikesi atlatan atalarımızın genlerinin bizlere aktarılmasıyla açıklamaktadır.
Psikanalize göre, rüyalar bilinçdışındaki materyallere ışık tutar. Bu görüşe göre günlük hayatta bastırılan istekler rüyalarımızda ortaya çıkmaktadır.
Rüyalar, insanların zihinlerini dinlendirmelerine yarayan bir nörolojik uğraştır.
Bireyler günlük hayatta başaramadığı, özlem duyduğu deneyim ve davranışları rüyalarında görerek duygusal bir doyum sağlamaktadırlar.
Rüyalar baş etme becerilerinin gelişebilmesi ve bireylerin yaşamlarından karşılaşabilecekleri tehditlere hazır olabilmeleri için simülasyonlar niteliğindedir.
Rüyalar günlük hayattaki deneyimlerin, duygu ve düşüncelerin bir yansımasıdır.
Rüyalar, beynimizdeki nöronların rastgele elektriksel uyarımlarından meydana gelmektedir.
REM uykusu ve rüya görme yaşantısı sırasında beyin sapında bulunan pons, talamus ve serebral kortekse ritmik sinyaller gönderilir. Sinyal buler işitsel, görsel korteksleri uyararak rüyanın genişletilmesi sağlanır, ayrıca her yeni sinyal ile rüyanın içeriği değişkenlik gösterir. Aynı zamanda omuriliğe sinir verimliliği baskılayıcı sinyaller de gönderilir. Böylece rüya yaşantısında kas aktivitesi tamamen gevşer, kişinin rüyayı değiştirme eylemini geçirmesi engellenir.
Rüya görme, esas olarak , artan beyin aktivitesi ve canlı rüyalarla ilişkilendirilen uykunun REM (Hızlı Göz Hareketi) aşamasında gerçekleşir . Ön beyin , özellikle pons ve talamus gibi alanlar , rüyaların oluşumunda ve işlenmesinde önemli bir rol oynar.
Kaynaklar
- National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: National Institute of Neurological Disorders and Stroke | Arşiv Bağlantısı