Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gül Melisa Dinçer
Üye 10 Kasım 1 Cevap
0

insan uyku anındayken uç beyin ve talamus çalışmadığına göre rüyaları nasıl görüyoruz?

413 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 12 Kasım

Talamus , duyulardan gelen bilgileri serebral kortekse gönderir ve alır . Serebral korteks, kısa ve uzun süreli hafızayı yorumlama ve işleme dahil olmak üzere birçok işlevi olan beynin örtüsüdür. Uykunun çoğu evresinde, talamus sessizleşir ve dış dünyayı duymazdan gelmenizi sağlar. Ancak REM uykusu sırasında talamus aktiftir ve kortekse rüyalarımızı dolduran görüntüler, sesler ve diğer duyumlar gönderir. Uç beyin de sesizleşir ama beyin aktivitesi çok düşük frekanslarda devam eder.[1]

Evrimsel bakış açısı rüyaların, canlıların hayatta kalabilmeleri için bir işlevi olduğu görüşünü öne sürer. Örneğin birçok insan rüyasında bir yükseklikten düştüğünü görerek irkilerek uyanmıştır. Evrimsel bakış açısı bu rüyayı, ağaçlarda uyuyan ve gece ağaçtan düşerek ölüm tehlikesi atlatan atalarımızın genlerinin bizlere aktarılmasıyla açıklamaktadır.

Psikanalize göre, rüyalar bilinçdışındaki materyallere ışık tutar. Bu görüşe göre günlük hayatta bastırılan istekler rüyalarımızda ortaya çıkmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Rüyalar, insanların zihinlerini dinlendirmelerine yarayan bir nörolojik uğraştır.

Bireyler günlük hayatta başaramadığı, özlem duyduğu deneyim ve davranışları rüyalarında görerek duygusal bir doyum sağlamaktadırlar.

Rüyalar baş etme becerilerinin gelişebilmesi ve bireylerin yaşamlarından karşılaşabilecekleri tehditlere hazır olabilmeleri için simülasyonlar niteliğindedir.

Rüyalar günlük hayattaki deneyimlerin, duygu ve düşüncelerin bir yansımasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Rüyalar, beynimizdeki nöronların rastgele elektriksel uyarımlarından meydana gelmektedir.

REM uykusu ve rüya görme yaşantısı sırasında beyin sapında bulunan pons, talamus ve serebral kortekse ritmik sinyaller gönderilir. Sinyal buler işitsel, görsel korteksleri uyararak rüyanın genişletilmesi sağlanır, ayrıca her yeni sinyal ile rüyanın içeriği değişkenlik gösterir. Aynı zamanda omuriliğe sinir verimliliği baskılayıcı sinyaller de gönderilir. Böylece rüya yaşantısında kas aktivitesi tamamen gevşer, kişinin rüyayı değiştirme eylemini geçirmesi engellenir.

Rüya görme, esas olarak , artan beyin aktivitesi ve canlı rüyalarla ilişkilendirilen uykunun REM (Hızlı Göz Hareketi) aşamasında gerçekleşir . Ön beyin , özellikle pons ve talamus gibi alanlar , rüyaların oluşumunda ve işlenmesinde önemli bir rol oynar.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: National Institute of Neurological Disorders and Stroke | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close