Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Cankel
Yusuf Cankel
114K UP
Üye
13

İnsan türünün hamilelik süresi hep dokuz ay mıydı?

Evrimsel süreçte bir değişim yaşandıysa, bu değişimi anlatır mısınız?
1,138 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alper Kaan Selçukoğlu
Genç bir bilimsever.

İnsan türünün hamilelik süresi genel olarak yaklaşık dokuz aydır, fakat evrimsel süreçte bu sürenin değişip değişmediği konusundaki kesin bilgilerimiz maalesef sınırlıdır. Ancak, evrimsel süreçte insanların iki ayak üzerinde yürüme yeteneği kazanmaları ve beyinlerinin büyümesi, hamilelik süresi ve doğum zamanlaması üzerinde etkili olmuştur. İnsan fetüsünün nörolojik ve bilişsel gelişim aşamasında doğabilmesi için, hamilelik süresinin 18 ila 21 ay arasında olması gerektiği tahmin edilmektedir. Ancak, insan pelvisinin (leğen kemiği) büyüklüğü nedeniyle, hamilelik süresi yaklaşık dokuz aya indirgenmiştir​.[1]

Öte yandan insanlarla yakın akraba olan diğer primat türlerinin hamilelik süreleri arasında küçük farklar bulunur. Örneğin, insan hamileliği 266 gün sürerken, şempanze hamileliği 237 gün, goril hamileliği 257 gün ve orangutan hamileliği 260 gün sürer.[2]

Sonuç olarak insan evrimi milyonlarca hatta son evrensel ortak ataya (LUCA) kadar milyarlarca yıl geri gidebildiği için tabii ki de evrimsel süreçte hamilelik süresi farklar göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle hamilelik süresi, bir organizmanın yaşam döngüsü içinde kritik bir özelliktir ve çevresel baskılar, hayatta kalma stratejileri, enerji kaynaklarına erişim ve türlerin sosyal yapısı gibi birçok faktör tarafından etkilenebilir. Bu parametrelerdeki herhangi bir değişiklik, hamilelik süresinin uzunluğunu ve doğumun zamanlamasını etkiler.

Kaynaklar

  1. K. Wong. Why Humans Give Birth To Helpless Babies. (28 Ağustos 2012). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2023. Alındığı Yer: Scientific American Blog Network | Arşiv Bağlantısı
  2. M. A. Clark, et al. (2018). Preface - Biology 2E | Openstax. OpenStax. | Arşiv Bağlantısı
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close