Bence evet çünkü insan doğasında düşünme gibi konuşma gibi özellikler mevcuttur bu arada doğada da zeki hayvanlar var ama onlar bizim gibi konuşamadığı için dile getirmiyorlar kendilerini onlar yemek yemek için bizler ise gelişmek için düşünüyoruz
Bence evet çünkü insan doğasında düşünme gibi konuşma gibi özellikler mevcuttur bu arada doğada da zeki hayvanlar var ama onlar bizim gibi konuşamadığı için dile getirmiyorlar kendilerini onlar yemek yemek için bizler ise gelişmek için düşünüyoruz
İnsanın kendini diğer canlılardan üstün görmesinin yanlışlığı vurgulanmak istenirken, bazen "zeka" konusu konu bağlamında gereksiz bir şekilde karmaşık hale gelebiliyor.
Diğer canlılardan üstün olduğumuz düşüncesi tabii ki yanlıştır. Ancak dünya düzdür gibi bir şey söyleyerek daha saçma bir şey söylenebilir. Malzeme, çevrenin dikte ettiği yönde şekillenir ve bu sürecin bir bilinci ya da amacı olmadığı için her canlı, kendi evrim sürecinde kendi çevresindeki şartlarda hayatta kalmasını sağlayacak özellikler edinir. Dolayısıyla aslında her canlının diğerlerinden üstün (yani birinin yapabildiği ve bir diğerinin yapamadığı) özellikleri var. Kuşlar gibi uçamıyoruz. Ama kuşlar gibi uçamamamız kuş ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği ya da kuşun bilgisayar kullanamaması biz ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği için, birinin yapabilmesi ve diğerinin yapamaması durumuna taktığımız "üstün", "en" ya da "daha" gibi adlar bizim "sınıflandırma" ihtiyacımızdan kaynaklanıyor.
Konuya sadece "birinin yapabildiği/diğerinin yapamadığı" şeklinde yaklaşmak en doğru ve yalın yaklaşım olacaktır ve bunu yapabiliriz çünkü bu farklar var. Biz hayvanlarda farklı zeka tipleri ve seviyeleri var; yani zeka sadece insanlara has bir özellik değil, hiçbir özelliğimiz eşsiz değil. Ancak konuşmak, öğrenmek, duygular, düşünceler gibi kavramlara baktığımızda insan hayvanının üst düzey zeka fonksiyonları diğer hayvanlardan daha ileridir; yani kısacası evet insan bir noktada en zeki canlıdır. Bunu söylemekte hiçbir sakınca yok; sakıncalı ve yanlış olan, bizim de birçok şeyi yapamadığımızı unutup bir özelliğimizin ileride olması yüzünden kendimizi en üstün canlı zannetmek olacaktır.
Ekosistemlerde zeka kavramı çok farklı şekillerde yorumlanabilir ve ölçülebilir değildir. Ayrıca, "zeki" kavramı insan merkezli bir kavramdır ve sadece insanlar tarafından değerlendirilebilir.
Bununla birlikte, ekosistemlerdeki her canlı kendine özgü yeteneklere ve adaptasyon stratejilerine sahiptir. Bazı canlılar daha fazla zeka gerektiren problemlerle karşılaşabilirler ve buna göre kendilerini geliştirebilirler. Örneğin, primatlar, kuşlar ve bazı memeliler, problem çözme, araç kullanma, sosyal etkileşim ve hatta dil kullanma konusunda oldukça gelişmiş kabiliyetlere sahiptir.
Ancak, ekosistemlerdeki tüm canlılar arasında, evrimsel uyum ve çevreye uyum sağlama açısından "en zeki" olarak tanımlanabilecek bir canlı yoktur. Her canlının kendine özgü bir rolü ve katkısı vardır ve ekosistemler, tüm canlıların birlikte çalışmasıyla dengeyi sağlayarak varlıklarını sürdürürler.