Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Yaylalı
Onur Yaylalı
1,352 UP
Üye
1

İnsan tüm ekosistemin içinden çıkarabildiği en zeki varlık mıdır?

558 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
LU CA
LU CA
29K UP
Konuyla ilgili

İnsanın kendini diğer canlılardan üstün görmesinin yanlışlığı vurgulanmak istenirken, bazen "zeka" konusu konu bağlamında gereksiz bir şekilde karmaşık hale gelebiliyor.

Diğer canlılardan üstün olduğumuz düşüncesi tabii ki yanlıştır. Ancak dünya düzdür gibi bir şey söyleyerek daha saçma bir şey söylenebilir. Malzeme, çevrenin dikte ettiği yönde şekillenir ve bu sürecin bir bilinci ya da amacı olmadığı için her canlı, kendi evrim sürecinde kendi çevresindeki şartlarda hayatta kalmasını sağlayacak özellikler edinir. Dolayısıyla aslında her canlının diğerlerinden üstün (yani birinin yapabildiği ve bir diğerinin yapamadığı) özellikleri var. Kuşlar gibi uçamıyoruz. Ama kuşlar gibi uçamamamız kuş ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği ya da kuşun bilgisayar kullanamaması biz ve doğa açısından hiçbir şey ifade etmediği için, birinin yapabilmesi ve diğerinin yapamaması durumuna taktığımız "üstün", "en" ya da "daha" gibi adlar bizim "sınıflandırma" ihtiyacımızdan kaynaklanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Konuya sadece "birinin yapabildiği/diğerinin yapamadığı" şeklinde yaklaşmak en doğru ve yalın yaklaşım olacaktır ve bunu yapabiliriz çünkü bu farklar var. Biz hayvanlarda farklı zeka tipleri ve seviyeleri var; yani zeka sadece insanlara has bir özellik değil, hiçbir özelliğimiz eşsiz değil. Ancak konuşmak, öğrenmek, duygular, düşünceler gibi kavramlara baktığımızda insan hayvanının üst düzey zeka fonksiyonları diğer hayvanlardan daha ileridir; yani kısacası evet insan bir noktada en zeki canlıdır. Bunu söylemekte hiçbir sakınca yok; sakıncalı ve yanlış olan, bizim de birçok şeyi yapamadığımızı unutup bir özelliğimizin ileride olması yüzünden kendimizi en üstün canlı zannetmek olacaktır.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Acar
Taylan Acar
4,447 UP
Araştırmayı seven biri

Ekosistemlerde zeka kavramı çok farklı şekillerde yorumlanabilir ve ölçülebilir değildir. Ayrıca, "zeki" kavramı insan merkezli bir kavramdır ve sadece insanlar tarafından değerlendirilebilir.

Bununla birlikte, ekosistemlerdeki her canlı kendine özgü yeteneklere ve adaptasyon stratejilerine sahiptir. Bazı canlılar daha fazla zeka gerektiren problemlerle karşılaşabilirler ve buna göre kendilerini geliştirebilirler. Örneğin, primatlar, kuşlar ve bazı memeliler, problem çözme, araç kullanma, sosyal etkileşim ve hatta dil kullanma konusunda oldukça gelişmiş kabiliyetlere sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, ekosistemlerdeki tüm canlılar arasında, evrimsel uyum ve çevreye uyum sağlama açısından "en zeki" olarak tanımlanabilecek bir canlı yoktur. Her canlının kendine özgü bir rolü ve katkısı vardır ve ekosistemler, tüm canlıların birlikte çalışmasıyla dengeyi sağlayarak varlıklarını sürdürürler.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serkan Şimşek
Öğrenciyim

Bence evet çünkü insan doğasında düşünme gibi konuşma gibi özellikler mevcuttur bu arada doğada da zeki hayvanlar var ama onlar bizim gibi konuşamadığı için dile getirmiyorlar kendilerini onlar yemek yemek için bizler ise gelişmek için düşünüyoruz

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close